Prijem za oficire Generalštabnog usavršavanja Vojske Srbije

U Baroknoj sali Gradske kuće sinoć je organizovan prijem za polaznike 58.  klase Generalštabnog usavršavanja Vojske Srbije koju realizuje Vojna akademija u Beogradu. Prijemu je prisustvovalo četrdesetak polaznika obuke iz Srbije, BIH, Alžira, Grčke, kao i njihovi nastavnici, koji su juče, u sklopu obuke, boravili u Zrenjaninu.
 
 
Goste su pozdravili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan.
 
Gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo zbog ovog susreta i istovremeno naglasio značaj povratka vojske u naš grad. 
- Vojska se konačno vratila prošle godine u naš grad, za nas je to velika čast i to je izuzetno značajno za građane. Zahvaljujem se svima što ste došli i što ste prepoznali Zrenjanin kao mesto gde treba da boravite i budete stacionirani. Boravak vojske u svakom gradu predstavlja i njegov napredak. Mnogi od vas će verovatno dobiti čin generala, mnogi će biti na visokim funkcijama u Vojsci Srbije, i nadam se da ćemo imati priliku da se viđamo i u narednom periodu - rekao je on.
 
   
 
U ime rukovodstva Vojne akademije i Univerziteta odbrane, na dobrodošlici se zahvalio  pukovnik dr Miroslav Talijan. Kako je rekao, Generalštabno usavršavanje je organizacijska celina u okviru Škole nacionalne odbrane u Vojnoj akademiji, kao četvrti nivo karijernog usavršavanja nakon završenih osnovnih studija oficira iz Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije, kao i oficira iz oružanih snaga stranih zemalja.
 

- Sigurno će neko od polaznika postati general, možda i više njih i sigurno će jednog dana rukovoditi našom vojskom. Sa nama je danas 33 oficira iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i po prvi put naše drage kolege oficiri iz Alžira, njih petorica, oficir iz Grčke i dvojica iz Bosne i Hercegovine. Kao načelnik Škole nacionalne odbrane ne krijem zadovoljstvo da vam kažem da smo do sada uspešno završili sve dosadašnje obaveze. Mi smo ovde, na ovom prostoru u cilju realizacije jedne operacije koju uvežbavamo u učioničkom prostoru, ali i izviđanja u, rekao bih najtežem prostoru, u ravnici - rekao je Talijan.
 
Inače, obuka polaznika počela je oktobra 2014. godine i završava se juna 2015. godine, a svi koji prođu obuku biće raspoređeni na visoke i odgovorne pozicije u Vojsci Srbije.
 
 
   
 
Cilj Generalštabnog usavršavanja je razvoj liderskih sposobnosti oficira za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova.