Završena sednica Skupštine grada - budžet, komunalne odluke i izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova

Скупштина
20.00 časova
 
Nakon razmatrnih i usvojenih izveštaja o poslovanju ili radu javnih preduzeća i ustanova na budžetskom finansiranju, Skupština je prihvatila i izveštaj o izvršenju Plana rada Doma zdravlja ''Dr Boško Vrebalov''  Zrenjanin za 2014. godinu i Plana rada za 2015. godinu sa Finansijskim planom i Izveštaj o izvršenju Plana rada usluga za period januar - decembar 2014. godine sa Izveštajem o finansijskom poslovanju za isti period Specijalne bolnice za plućne bolesti ''Dr Vasa Savić'' Zrenjanin.
 
Kako se i očekivalo, diskusiju su izazvali izveštaji javnih i javnih komunalnih preduzeća, Zaštitnika građana, javne ustanove "Sportski objekti", kao i zdravstvenih ustanova, te su se za govornicom često pojavljivali i izvestioci, odnosno direktori tih preduzeća i ustanova, kao i zamenica Zaštitnika građana Slavica Mihaljica. Većinom glasova usvojeni su svi izveštaji. 
 
 
Predlogom Zaključka o ustupanju na upravljanje Javnom preduzeću ''Turistički centar grada Zrenjanina'' Zrenjanin područja Čenćanskih jezera, Skupština je stavila van snage zaključak od 16.05.2014. godine kojim je to područje privremeno ustupljeno na upravljanje Javnom preduzeću ''Rezervati prirode Zrenjanina'' Zrenjanin do momenta izrade studije kojom će se utvrditi vrednost područja, odnosno do momenta eventualnog proglašenja zaštićenog područja. Na ovom lokalitetu potrebno je primeniti sve mere zaštite strogo zaštićenih vrsta, na osnovu člana 74. Zakona o zaštiti prirode. 
 
Predlogom Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Zrenjanina za 2015. godinu definisani su ciljevi i prioriteti lokalnog akcionog plana i utvrđene mere i programi aktivne politike zapošljavanja u Zrenjaninu u ovoj godini.
 
Diskusiju je izazvao i Predlog Rešenja o promeni naziva Štrosmajerove ulice u Zrenjaninu, na teritoriji MZ "Žarko Zrenjanin", koja će se ubuduće zvati Ulica Patrijarha Pavla, što je odlučeno većinom glasova prisutnih odbornika. 
 
Skupština je okončala 36. zasedanje i današnji rad u 19 časova. 
 
 
15.30 časova
 
Odbornici Skupštine grada Zrenjanina zasedaju danas 36. put u ovom sazivu, uz obiman dnevni red sa više od 60 tačaka. Nakon jednosatne rasprave o dnevnom redu, on je dopunjen sa još tri tačke koje je predložio gradonačelnik Čedomir Janjić – izbor novog člana Gradskog veća grada Zrenjanina, upoznavanje s izveštajem za grejnu sezonu 2014/15. godine i predlog Zaključka za pokretanje inicijative za uspostavljanje javno-privatnog partnerstva – pa se pred odbornicima našlo tačno 65 tačaka dnevnog reda.
 
 
Za novog člana Gradskog veća, tajnim glasanjem, izabran je Slaviša Vlačić, dipl. inžinjer za razvoj mašinske struke, a predlog za njegov izbor obrazložio je takođe gradonačelnik Janjić. Vlačić je rođen 1979. godine u Zrenjaninu, diplomirao je na TF ''Mihajlo Pupin'' i radio je na radnim mestima inžinjera održavanja i stručnog saradnika za održavanje mašinskih instalacija, oprema i uređaja. Aktivno je učestvovao u radu skupštinskih tela i organa, kao i u sektoru  obrazovanja i kroz humani rad. 
 
Kao prva tačka Dnevnog reda, nakon duže diskusije i obraćanja četvorice predsednika odborničkih grupa i nekolicine odbornika, usvojen je Predlog Odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina, a potom su odbornici detaljno upoznati s Izveštajem za grejnu sezonu 2014/15. godine, koji je Skupštini prezentovao direktor JKP "Gradska toplana" Aleksandar Starčević. On je punih pola časa iznosio podatke o svim relevantnim činjenicama koje su pratile prethodnu grejnu sezonu, hronologiji uvođenja tarifnog sistema, realizovanim investicijama, stabilnosti grejnog sistema, kvalitetu grejanja. Najavio je i neke nove aktivnosti Grada Zrenjanina koje bi za cilj trebalo da imaju poboljšanje položaja socijalno ugroženih kategorija građana i da im olakšaju plaćanje usluga grejanja. 
 
 
- Predlog je da se formira Fond za energetsku efikasnost, u cilju pomoći građanima ili skupštinama stanara, u smislu povećanja energetske efikasnosti objekata, zamene stolarije, poboljšanja izolacije objekata, popravke fasada i slično. Grad mora voditi računa i o tom nekom socijalnom delu. Grad ima novu toplanu, cevovod, tarifni sistem i mislim da u narednih trideset godina, što se infrastrukture tiče, možemo biti mirni. Grejanje je najskuplje onda kada ga nema. Toga više neće biti, a o cenama možemo razgovarati kroz argumente – istakao je Starčević i dodao da će se svi građani, kada bude formiran takav Fond, prijavljivati Gradskoj upravi, a na osnovu donetih kriterijuma biće određivano u kom će im procentu Grad pomoći. 
 
U tom smislu usvojen je i predlog Zaključka za pokretanje inicijative za uspostavljanje  javno-privatnog partnerstva, u oblasti povećanja energetske efikasnosti, koji je pojasnio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Ivan Dević. Grad će, po njegovim rečima, pokušati da pronađe privatnog partnera koji bi učinio sve ono što je potrebno u cilju povećanja energetske efikasnosti pojedinih objekata – pomenuo je, pritom, školske objekte – a na osnovu značajne uštede energije koja bi time nastala, bilo bi prostora za interes partnera da u tako nečem učestvuje. Ovakvo javno-privatno partnerstvo, kako je rekao, bilo bi jedinstveno za naš grad, možda i u našoj zemlji, i predstavljalo bi revolucionaran pristup toj oblasti.  
 
 
Odbornici su potom usvojili Odluku o završnom računu budžeta grada Zrenjanina za 2014. godinu - konsolidovanom završnom računu. Usvojen je i Predlog Odluke o proglašenju Odluke o uvođenju samodoprinosa na teritoriji Mesne zajednice ''Elemir'' Elemir za period od 01.05.2015. do 30.04.2025. godine, kao i nekoliko odluka iz komunalne oblasti. 
 
U nastavku sednice, koja je u toku, na dnevnom redu se našao veći broj tačaka u kojima su razmatrani ili će se razmatrati izveštaji o radu ili poslovanju Gradske uprave, mesnih zajednica, Zaštitnika građana, javnih preduzeća, ustanova kulture i drugih ustanova na budžetskom finansiranju.   
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2988/36SednicaSkupstineGrada_4.jpg