Sednica Skupštine grada - rebalans budžeta i značajne odluke iz komunalne oblasti - nastavak u petak

Скупштина
14.30 časova
 
U drugom delu sednice dalje su razmatrani predlozi zaključaka o prihvatanju ili usvajanju  izmena i dopuna programa poslovanja ili rada, kao i finansijskih planova javnih preduzeća i ustanova na budžetskom finansiranju.  Programi poslovanja javnih i javno-komunalnih preduzeća, po pravilu, izazivaju najviše pažnje odbornika, pa je i ovoga puta najviše diskusije bilo oko predloga zaključaka o prihvatanju izmena programa JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina", JKP "Vodovod i kanalizacija", JKP "Čistoća i zelenilo", JKP "Pijace i parkinzi" i JP "Gradska stambena agencija". Većinom glasova usvojeni su svi predlozi zaključaka.
 
Skupština je usvojila i predloge Rešenja o prestanku funkcije pomoćnika predsednika Skupštine grada, pa je tako prestao mandat Slavku Šućuroviću i Janošu Puškašu, koji su se na toj funkciji nalazili od 21. avgusta 2012. godine (Šućurović), odnosno 15. marta 2013. godine (Puškaš). 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić predložio je zaključkom u toku sednice da se razmatraju još neke tačke za koje postoji potreba da se o njima odlučuje na ovoj sednici, pa je tako dnevni red dopunjen sa još devet tačaka. Ono što je posebno značajno, radi se o odlukama kojima se otuđuje gradsko građevinsko zemljište na nekoliko lokacija u korist investitora ili pokreće inicijativa za uspostavljanje javno-privatnog partnerstva na dva kapitalna infrastrukturna projekta.
 
Predloženim odlukama, odbornici će glasati o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Zrenjanina na lokalitetima Jugoistok I i I, Bagljaš-zapad, Uroš Predić, Baranjska i Berbersko, dok se predlozima zaključaka pokreću inicijative za realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva "Izgradnja i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Grada Zrenjanina" i "Zamena sistema javnog osvetljenja Grada Zrenjanina".
 
S obzirom na značaj i obimnost predloženih tačaka, predsednica Skupštine grada Eleonora Marjanović saopštila je da su ispunjeni uslovi iz Poslovnika Skupštine grada za prekid sednice, pa je 37. sednica Skupštine grada prekinuta nakon 32. tačke dnevnog reda i biće nastavljena u petak, 3. jula.
 
 
12.30 časova
 
Sednica Skupštine grada, 37. u aktuelnom sazivu, počela je danas u 9 časova u Baroknoj sali Gradske kuće, sa najavljenim dnevnim redom od upravo 37 tačaka. Sednicom predsedava predsednica Skupštine grada Eleonora Marjanović.
 
Prema odredbama novog Poslovnika o radu Skupštine grada, odbornici predloge za dopunu dnevnog reda moraju podnositi u pisanoj formi, najkasnije 48 časova pre vremena određenog za održavanje sednice Skupštine. Ovim putem, za današnju sednicu prispelo je 11 predloga za dopunu dnevnog reda, koji nisu prihvaćeni, a rasprava o tome trajala je oko pola časa.  
 
 
Sednicu su otvorile dve tačke iz komunalne oblasti, odbornici su razmatrali i većinom glasova usvojili odluke o donošenju planova generalne regulacije ''Dolja'' i ''Mala Amerika'' u Zrenjaninu. 
 
Usvajanjem Odluke o raspolaganju stanovima grada Zrenjanina na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje stekli su se uslovi za raspisivanje konkursa o dodeli na korišćenje deset stanova, izgrađenih u Ulici Franje Kluza u Zrenjaninu, a na osnovu programa Vlade Republike Srbije i učešća u projektu Grada Zrenjanina.
 
 
Diskusiju je izazvao Predlog Odluke o izmeni Odluke o odobravanju zaduživanja grada Zrenjanina, na osnovu kog je izvršena je preraspodela u strukturi postojećih kapitalnih investicija, uključivanje novih investicionih aktivnosti, a neke investicije su isključene zbog nemogućnosti započinjanja istih usled nedostatka kompletne projektno-tehničke dokumentacije. Kao jedna od takvih navedena je i izgradnja fiskulturne sale u Stajićevu.
 
Tim povodom odbornicima se obratio i gradonačelnik Janjić, koji je naglasio da ovom Odlukom nema nikakvog dodatnog zaduživanja Grada, te da ovo nije prva lokalna administracija koja uzima kredit da bi uradila neke investicije.
- Mi smo i 2012. godine zatekli zadužen grad za više od 300 miliona dinara, te kredite otplaćujemo i danas, tako da to nije ništa novo. Uzeli smo kredit da bi realizovali kapitalne projekte, nešto što se godinama i decenijama nije radilo i taj kredit je uzet na rok od pet godina, s kamatom od 3,5% i sigurno je da smo isplanirali i da ga vratimo. Što se tiče fiskulturne sale u Stajićevu, i meni je žao što nismo do sada započeli gradnju. To što ta sala neće biti plaćena iz kredita, ne znači da smo odustali od projekta, već da će se on finansirati iz nekih drugih izvora i sigurno će, u narednih godinu dana, biti započeta gradnja sale u Stajićevu i završena u najkraćem mogućem roku – poručio je sa skupštinske govornice gradonačelnik Zrenjanina, a predlog te Odluke je potom i usvojen većinom glasova.
 
 
Predviđene investicione aktivnosti se sprovode do visine raspoloživih sredstava, odnosno Odlukom o izmeni Odluke o dugoročnom zaduživanju grada Zrenjanina predviđa se finansiranje više projekata, do ukupnog iznosa od 797.400.000 dinara. Među njima su rekonstrukcija mosta u Vardarskoj ulici, pešačka zona, akvapark, izgradnja tri kružne raskrsnice, izgradnja dva nova vrtića, izgradnja trotoara i biciklističkih staza, izgradnja puteva, rekonstrukcija javnog osvetljenja, izuzimanje zemljišta za obilaznicu, izgradnja puteva u ulicama Principova, Stevana Hristića, Prilepski red, natkrivanje pijace u Jug Bogdanovoj.
 
Skupština je usvojila i jedan značajan strateški dokument - Plan energetskog razvoja grada Zrenjanina za period od 2015. do 2020. godine. 
 
 
Među najznačajnijim tačkama današnjeg zasedanja našao se Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2015. godinu, odnosno Rebalans I budžeta, na osnovu kog su predviđeni ukupni prihodi budžeta u iznosu od 5,82 milijarde dinara, što je za 13% više u odnosu na prvobitno planiranih 5,15 milijardi. Razlozi za povećanje u tom procentu detaljno su pobrojani u obrazloženju Odluke.
 
Nakon izglasavanja Rebalansa budžeta slede tačke dnevnog reda koje su u direktnoj vezi sa tom Odlukom, odnosno biće razmatrani predlozi o izmenama i dopunama programa poslovanja ili rada, kao i finansijskih planova svih javnih preduzeća i ustanova na budžetskom finansiranju.
 
Predsednica Skupštine grada proglasila je u 12 časova pauzu.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3029/37SkupstinaGrada_4.jpg