Održana 40. sednica Skupštine grada

Скупштина
U Baroknoj sali Gradske kuće danas su 40. put u ovom sazivu zasedali odbornici Skupštine grada Zrenjanina. Obiman dnevni red sa 56 tačaka tematski se mogao podeliti na dve veće celine – jedan deo odnosio se na odluke u vezi sa rebalansom III budžeta grada Zrenjanina za 2015. godinu, a drugi na pojedine kadrovske promene u komisijama i školskim odborima, kao i na čelu dva javna preduzeća i javne ustanove "Sportski objekti", koji su dobili nove vršioce dužnosti direktora. Skupština je usvojila i četiri odluke u komunalnoj oblasti.
 
Predsednica Skupštine grada Eleonora Marjanović saopštila je na početku zasedanja da je odbornik Predrag Jeremić napustio odborničku grupu Socijaldemokratske stranke i postao samostalni odbornik, a nešto kasnije i da je istoj odborničkoj grupi pristupio dosadašnji odbornik Narodnog pokreta Srbije Zoran Orašanin.
 
 
Nakon usvajanja dnevnog reda, o kom se diskutovalo nešto duže od pola časa, pred odbornicima se našao Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2015. godinu – Rebalans III. Na osnovu te odluke, ukupni prihodi i primanja budžeta projektovani prethodnim rebalansom umanjeni su za 9,2 odsto i iznosiće 5.330.148.950 dinara. Podsećamo, nakon što je Gradsko veće dalo na prethodnoj sednici saglasnost na predlog ove odluke, gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da u pojedinim kategorijama nisu ostvarena planirana sredstva, pre svega od poreza na zarade, preko naftne rente i da su, shodno tome, izrebalansirani planovi i programi, odnosno, finansijski planovi javnih preduzeća i ustanova kulture - kazao je tada gradonačelnik napominjući da je ustanovama kulture povećan budžet.
 
On je dodao da je uvećan budžet i Predškolskoj ustanovi, dok je najveće smanjenje kod "Direkcije za izgradnju i uređenje grada", i pored uspešne građevinske sezone u 2015. godini.
- Planovi su nam bili još ambiciozniji, ali deo njih prebacujemo za narednu, 2016. godinu i sa prvim danima građevinske sezone nastavićemo i rekonstrukcije ulica i sve ono što smo planirali, a nismo ostvarili u ovoj godini - objasnio je Janjić.
 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac takođe je istakao da je današnju sednicu obeležila rasprava o rebalansu budžeta, podsetivši da je, uprkos njegovom umanjenju kroz treći rebalans, iznos, praktično, ostao približan, čak veći od onog  predviđenog prvom odlukom o budžetu za ovu godinu, krajem 2014. godine (5.150.578.619 dinara), odnosno da je on bio dobro isplaniran.
- Ohrabruje činjenica da smo ove godine imali prihoda od prodatog građevinskog zemljišta za 140 miliona dinara više nego u prethodnoj godini, što je pokazatelj da je Zrenjanin interesantan za investitore i da se u njega ulaže. Deo proizvodnih i poslovnih pogona ili stambenih objekata počeo je da se gradi u ovoj, a deo će se graditi u 2016. godini. Za isti iznos, 140 miliona, umanjena su budžetska sredstva za zarade, što je, nažalost, prošlo nezapaženo među odbornicima, a to govori o racionalizaciji u Gradskoj upravi i ide u prilog investicijama. Značajan deo ovogodišnjeg budžeta Grada Zrenjanina, u iznosu od 23%, bile su kapitalne investicije, što u ranijem periodu nije bio slučaj. Svedoci smo velikog broja investicija, neke čak započinjemo i u decembru, nakon ovog rebalansa budžeta, tako da za nas godina još nije završena – naglasio je Santovac. 
 
 
Glasanje je danas, po prvi put, vršeno elektronski, putem tablet-uređaja, s rezultatima  prikazivanim na ekranu u sali, ali se, nakon nekoliko prvih tačaka, ponovo prešlo na uobičajen način glasanja, podizanjem ruku. Sistem elektronskog glasanja, kako je objašnjeno, još uvek je u fazi testiranja i potrebno je da prođe nekoliko sednica Skupštine grada kako bi se otklonile sve nedoumice oko njegovog funkcionisanja. 
 
Skupština je usvojila Predlog Odluke o donošenju Izmena i dopuna Prostornog plana grada Zrenjanina, kao i nekoliko odluka o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina, na četiri katastarske parcele.
 
Među odlukama u vezi s kadrovskim rešenjima, došlo je do promene na čelu javne ustanove "Sportski objekti" Zrenjanin. Dosadašnji direktor Goran Fijat na lični zahtev razrešen je dužnosti, a za vršioca dužnosti direktora izabran je Bojan Mijatov, profesor fizičke kulture, nekadašnji istaknuti sportista i trener rvačkog kluba "Proleter".
 
Skupština grada donela je i odluke u vezi sa imenovanjem dve ulice na lokalitetu Industrijske zone "Jugoistok", pa će se tako budući poslovni objekti u toj zoni nalaziti u ulicama ''Dr Đorđe Radić'' i ''Ognjeslav Kostović''. 
 
 
Shodno donetoj odluci o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2015. godinu, na današnjoj skupštinskoj sednici verifikovane su izmene i dopune programa poslovanja, finansijskih planova, planova i programa rada za 2015. godinu svih korisnika budžetskih sredstava Grada Zrenjanina – javnih preduzeća i ustanova, kao i ustanova kulture.
 
Odlukom Skupštine, dnevni red dopunjen je predlogom rešenja o razrešenju direktora JP "Radio Zrenjanin" Gorana Starčevića. Umesto njega, na to mesto, kao vršilac dužnosti, imenovan je dipl. ekonomista Ivan Francuski.
 
Rešenjem Skupštine grada prestala je dužnost vršioca dužnosti direktora JKP "Zrenjaninska objedinjena naplata" Davidu Dimkiću, a za vršioca dužnosti direktora tog komunalnog preduzeća imenovan je Goran Starčević.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3324/40SednicaSG_1.jpg