Sednica Skupštine grada - nova Gradska izborna komisija nagoveštava izbore

Скупштина
Odbornici Skupštine grada zasedali su danas 42. put u ovom sazivu, a s obzirom da je na sednici razrešena dosadašnja i imenovana nova Gradska izborna komisija, nagovešteno je i skoro raspisivanje izbora, samim tim i prestanak rada aktuelnog skupštinskog saziva. Iz tog razloga, na završetku sednice se odbornicima obratio gradonačelnik Čedomir Janjić i zahvalio im se na saradnji i poverenju.
- Bilo je tokom prethodne dve godine sigurno i žučnih rasprava, ali mislim da ukupna atmosfera nije bila loša i da su odbornici na korektan način razmenjivali mišljenje. Ja sam odbornik još od 2004. godine i znam da nije baš uvek bilo tako. Vidimo se posle 24. aprila – poručio je Janjić odbornicima, pomenuvši najverovatniji datum održavanja parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora.   
 
 
Predviđeni dnevni red od 26 tačaka je u toku zasedanja dopunjen sa još dvadeset dve, pa su odbornici raspravljali o 48 tačaka iz različitih oblasti. Sednicom je predsedavala prim. dr Eleonora Marjanović koja je saopštila da je odbornik Žarko Bengin napustio Srpsku radikalnu stranku i postao samostalni odbornik, kao i da je odbornik Jedinstvene Srbije u koaliciji koju predvodi SPS, Ljubomir Putić, ušao u članstvo Ruske stranke.     
 
Usvojeno je nekoliko odluka iz oblasti urbanizma i komunalnih delatnosti, kao i izveštaja o radu ili planova rada - Gradske uprave, Gradskog štaba za vanredne situacije, Komunalne policije, Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov", Apoteke Zrenjanin. Usvojen je predlog Odluke o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina u Ulici dr Tihomira Ostojića, gde je predviđena gradnja višespratnice, kao i Odluke o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina u Stajićevu. Ova odluka značajna je iz razloga što omogućava pripremu dokumentacije za buduću veliku investiciju u tom selu – izgradnju fiskulturne sale pri OŠ "Sveti Sava".    
 
 
Razrešeni su predsednik, članovi, sekretar i njihovi zamenici Gradske izborne komisije i usvojeno Rešenje o obrazovanju i imenovanju predsednika, članova, sekretara i njihovih zamenika GIK u stalnom sastavu. Na čelu novog sastava Gradske izborne komisije ostao je advokat Jovan Stankov, koji je bio predsednik i dosadašnje komisije.
 
Skupština je donela odluku o prestanku pružanja medijske usluge Radija Zrenjanin, čime je formalizovan prestanak emitovanja programa radija i ispunjen uslov za brisanje iz Registra medija Agencije za privredne registre. Javno preduzeće "Radio Zrenjanin" i dalje postoji, a o njegovoj daljoj sudbini odlučivaće se u narednom periodu.   
 
Umesto nedavno preminulog Duška Zeca, Skupština je imenovala vršioca dužnosti direktora JKP "Čistoća i zelenilo" i do izbora direktora tu funkciju će obavljati Goran Fijat, doskorašnji rukovodilac Javne ustanove "Sportski objekti" Zrenjanin.
 
 
Odbornici su usvojili predlog Odluke u vezi davanja saglasnosti Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije i saglasnosti Ministarstvu finansija, kao i davanju ovlašćenja Gradonačelniku za potpisivanje Sporazuma sa Ministarstvom finansija, a u cilju obezbeđivanja garancije JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin za izmirenje obaveza plaćanja usluge prečišćavanja pijaće vode. Ovaj predlog pojasnio je pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević, koji je rekao da je u pitanju ispunjenje jedne od stavki ugovora kog je to preduzeće sklopilo s kompanijom "Gruppo Zilio". 
- Kao garanciju za izmirenje obaveze plaćanja količine i iznosa troškova preuzete ispravne vode za piće, "Vodovod i kanalizacija" je u obavezi da preda izvođaču garanciju da će izmirivati obaveze plaćanja izvršenih usloga po ugovoru. Tu garanciju preduzeće će obezbediti u vidu državne garancije koju će mu izdati finansijska institucija Vlade Republike Srbije, odnosno Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije – obrazložio je Dević. 
 
Tok sednice prokomentarisao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je posebno izdvojio tačke dnevnog reda u vezi sa samodoprinosom u nekoliko naseljenih mesta.
- Doneli smo odluke kojim potvrđujemo uvođenje samodoprinosa u Kleku i Zlatici i raspisujemo referendum u Belom Blatu i Lukićevu i zahvalio bih se građanima te dve mesne zajednice koji su to odlučili na zborovima građana. Time su iskazali želju da dodatno unaprede svoja naseljena mesta, a i Grad Zrenjanin će to posebno ceniti u narednom periodu – rekao je Santovac. 
 
On je dodao da su veoma značajne i odluke kojima se stvaraju uslovi za otvaranje apoteka u Tarašu i MZ "Mala Amerika" i proširenje postojeće apoteke u MZ "Zeleno polje", kao i ulazak u proces kojim će Grad Zrenjanin pomoći osobama koje imaju potrebu za dodatnom pomoći, prvenstveno deci.
- Ta oblast do sada je bila nedovoljno regulisana i lokalna samouprava želi da to ispravi, što jasno pokazuje da vodimo računa i o gradu i naseljenim mestima, ali i o svim stanovnicima kojima je potrebna određena pomoć – naglasio je zamenik gradonačelnika.    
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3445/42sednicaSG_3.jpg