Završena 4. sednica Skupštine grada

Скупштина
15.40 časova
Skupština grada Zrenjanina završila je današnje zasedanje, četvrto u novom sazivu, izborom vršioca dužnosti direktora Istorijskog arhiva Zrenjanin. Umesto Ružice Cvetić, koja je razrešena dužnosti direktorke na lični zahtev, na čelu ove gradske ustanove kulture našla se Mira Basta, diplomirani ekonomista.
 
14.30 časova
U nastavku današnje sednice Skupštine grada, odbornici su potvrdili mandat odbornika Skupštine grada Marka Kovačevića, izabranog sa koalicione izborne liste “Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje”, člana Srpske napredne stranke, koji je bio prvi sledeći kandidat na toj izbornoj listi posle izabranih odbornika u Skupštinu grada. Kovačević je, nakon izbora, izgovorio tekst svečane izjave i seo u odborničke klupe.
 
 
Usvojene su potom dve odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina, u korist kompanija “Fulgar Ist” i “Eko Gradnja”. 
 
Skupština je prihvatila Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2016. godinu u periodu januar-jun 2016. godine. Tim izveštajem, predviđena budžetska sredstva za 2016. godinu u iznosu od 5.435.368.746 dinara realizovana su tokom prvih šest meseci u obimu od 1.954.080.703 dinara, odnosno u obimu od 36%. Kako je navela načelnica Odeljenja za finansije Gradske uprave Žana Šahović, taj procenat nikada nije proporcionalan vremenskom periodu u kom se posmatra izvršenje budžeta, jer se određene stavke realizuju tek u drugoj polovini godine, što će biti slučaj i sada. 
 
 
Na dnevnom redu našlo se i 13 tačaka u vezi sa izveštajima o poslovanju i radu javnih komunalnih preduzeća i ustanova za 2015. godinu, pa su odbornici usvojili izveštaje o poslovanju JP “Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina”, JKP “Vodovod i kanalizacija”, JKP “Čistoća i zelenilo”, JKP “Pijace i parkinzi”, JKP “Gradska toplana”, JKP “Zrenjaninska objedinjena naplata” i JP “Gradska stambena agencija”, JP “Rezervati prirode Zrenjanina” i JP “Radio Zrenjanin”, potom izveštaj o radu JP “Turistički centar grada Zrenjanina” i Javne ustanove “Sportski objekti”, kao i Predlog Zaključka o usvajanju Dopune plana rada Apoteke Zrenjanin za 2016. godinu i Zaključka o usvajanju Izmene finansijskog plana Apoteke Zrenjanin za ovu godinu.
 
 
 
Predsedavajući Skupštine grada Oliver Mitrović nakon ovih tačaka dnevnog reda proglasio je još jednu pauzu, a pred odbornicima sledi niz tačaka u kojima će se odlučivati o kadrovskim rešenjima, imenovanju novih članova skupštinskih komisija i saveta, kao i članova upravnih, nadzornih i školskih odbora. Kao dopuna dnevnog reda, Skupština će odlučivati o ostavci direktorke Istorijskog arhiva Zrenjanin Ružice Cvetić i izboru novog v.d. direktora te gradske ustanove kulture.  
 
 
 
12.00 časova
Većinom glasova prisutnih odbornika, sa 43 glasa “za” i 17 glasova “protiv”, Saša Santovac izabran je za zamenika gradonačelnika Zrenjanina, a Sanja Žurž Nedeljkov i Dragan Vulešević za članove Gradskog veća. Santovac se, ujedno, i zahvalio na ukazanom poverenju. 
 
 
S obzirom da je izborom na mesto zamenika gradonačelnika Santovcu prestao mandat odbornika u Skupštini grada, predsedavajući Skupštine Oliver Mitrović proglasio je novu pauzu, nakon koje će uslediti davanje svečane obaveze novoizabranih funkcionera i novog odbornika u Skupštini grada, čije ime još nije saopšteno. 
 
 
11.00 časova
U 10 časova počela je 4. sednica Skupštine grada Zrenjanina, sa predviđenim dnevnim redom od 61 tačke. Sednicom predsedava Oliver Mitrović, a početku sednice prisustvuje 63 odbornika. Nakon polusatnog razmatranja dnevnog reda i njegovog usvajanja, odbornici su većinom glasova usvojili Predlog Rešenja o razrešenju predsednika, članova, sekretara i njihovih zamenika Gradske izborne komisije u stalnom sastavu u Zrenjaninu, a potom i izabrali nov stalni sastav Komisije.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potom je predložio kandidate za izbor zamenika gradonačelnika i dva člana Gradskog veća. Za zamenika gradonačelnika predložen je Saša Santovac, koji je istu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu, dok su za dva člana Gradskog veća predloženi Sanja Žurž Nedeljkov i Dragan Vulešević, oboje članovi Socijalističke partije Srbije. S obzirom da se izbor predloženih kandidata vrši tajnim glasanjem, u toku je priprema za glasanje, koje će se obaviti nakon kraće pauze.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3792/4sednicaSG_3.jpg