Gradonačelnik obišao treću fazu radova na izgradnji obilaznice

Trasirana je kompletna deonica tranzitnog puta oko Zrenjanina, “obilaznice”, od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma i u toku su radovi na pripremi podloge budućeg puta, a intenzivni radovi odvijaju se i u zoni mosta preko Begeja. Tone peska nasute su duž cele trase ovog dela obilaznice, u dužini od 3,7 kilometara i on se priprema za narednu fazu radova koja prethodi asfaltiranju, odnosno za nasipanje kamene podloge - tucanika.
 
 
 
Mašine su skoncentrisane na lokaciji gde se ukrštaju Prvomajska ulica i obilaznica, mestu buduće kružne raskrsnice, odakle se u oba smera - ka mostu i ka Mihajlovačkom drumu - doprema materijal i prevoze radnici. Uz saobraćajnicu je, celom dužinom, probijen i privremeni zemljani put. Radove na izgradnji obilaznice obišao je danas gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
 
 
“Pre svega želim da istaknem da izgradnja mosta na Begeju posle 27 godina ima nemerljiv značaj, i zadovoljan sam što gradimo obilaznicu u trećoj fazi, dužine 3,7 km, ali i najveći i najskuplji objekat na njoj a to je upravo most. Danas sa svojim saradnicima obilazim gradilišta i došao sam da se uverem da li radovi teku bez poteškoća, da li ima problema i da li možemo kao Grad da pomognemo u skladu sa našim mogućnostima. Zadovoljan sam kako radovi napreduju, ne očekuju se veći problemi i mogu reći da radimo projekat za četvrtu a ujednu i poslednju fazu ove obilaznice koja je dužine 3,6km i gde nas očekuje izgradnja nadvožnjaka preko pruge i očekujemo vrlo brzo i početak realizacije tog projekta a paraleleno radimo i eksproprijaciju zemljišta u dogovoru sa resornim ministarstvom i JP „Putevi Srbije“, te očekujem da ti radovi počnu na proleće iduće godine“, rekao je Janjić.
 
 
 
Svi ovi radovi deo su treće faze gradnje obilaznice, saobraćajnice od lokalnog puta Zrenjanin-Mihajlovo do magistralnog državnog puta I-b reda Zrenjanin-Srpska Crnja, odnosno od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma, sa dve kružne raskrsnice i mostom preko Begeja. Radove izvodi preduzeće “Bauwesen” d.o.o. iz Lazarevca, kao član grupe glavnog izvođača radova beogradskog preduzeća “Energoprojekt - niskogradnja”. Investitor je Javno preduzeće “Putevi Srbije”. Vrednost radova, koje finansira Vlada Republike Srbije, iznosi oko 350 miliona dinara bez PDV.
 
 
“Možemo očekivati malo pomeranje rokova, zbog vremenskih prilika koje su proteklih meseci usporavale iste, i onemogućivali planirane zemljane radove koji su osnov za sve što sledi. Očekuju nas radovi na izmeštanju dalekovoda, a završetak zemljanih radova zapravo znači i kraj ove faze radova, mala površina je ostala za nasipanje drugog sloja peska i tucanika, nakon čega slede radovi na livenju nosača mosta“, rekao je šef gradilišta.
 
 
Milan Dimitrijević ispred kompanije „Bauwesen“ rekao je da su radovi na najzahtevnijem poslu a to je izgradnja mosta, u dinamici. Urađeno je fundiranje, odnosno donji deo mosta, kao i nosači težine od po 40 tona čija se izgradnja očekuje do kraja ove nedelje i time bi radovi predviđeni za ovaj period bili završeni. Oni će biti preneti skelom na drugu obalu Begeja, dizalice će biti na obe obale Begeja odakle će se vršiti montaža na ležišta objekta, a očekuje se da ovi radovi budu završeni do 15. oktobra.
 
 
Na završetak obilaznice i potpuno izmeštanje tranzitnog saobraćaja s gradskih ulica, Zrenjaninci čekaju još od početka devedesetih godina prošlog veka, kada je izgrađena prva deonica, od Melenačkog do Mihajlovačkog druma, dužine 1,3 kilometra. Kada bude u potpunosti završena, a to se, uz ovakav obim radova i preduzete aktivnosti, očekuje naredne godine, obilaznica će biti ukupne dužine 14,5 kilometara, spajaće novosadski i beogradski put i ukrštati se van grada sa svim ostalim državnim putevima, ka Kikindi, Srpskoj Crnji i Vršcu, i lokalnim ka Elemiru i Mihajlovu.
 
Pogled iz vazduha daje sasvim jasnu sliku kompletne trase obilaznice od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma i daje nove konture granice gradske teritorije.