Амбасадор Данске Хоугор: препоручујемо Зрењанин као добро место за инвестирање и сарадњу

Поводом отварања манифестације “месец дана данског филма” у Културном центру Зрењанина, јуче је у нашем граду боравио Његова екселенција амбасадор Краљевине Данске у Србији Андерс Кристијан Хоугор. Пре свечаности у Културном центру, за амбасадора је приређен пријем у Градској кући, где га је угостио заменик градоначелника Саша Сантовац. Пријему је присуствовао и директор Културног центра Зрењанина Горан Маринковић
 
 
 
Амбасадор Хоугор чест је гост нашег града и како сам истиче, Зрењанин је један од градова с којима Амбасада Краљевине Данске остварује одличну сарадњу и који препоручује потенцијалним инвеститорима као пример где би се могла реализовати и одређена привредна сарадња, осим у области културе, где већ постоји. Рекао је да је Данска, између осталог, позната и по кинематографији и да му је драго што ће у то моћи да се увере и љубитељи филма у Зрењанину. 
- Ја сам у Зрењанину био више пута и приметан је напредак и видимо да доста нових компанија овде отвара погоне. Када нека данска компанија долази у Србију, Зрењанин је један од градова који истичемо као пример где би се могло инвестирати, имате веома добру индустријску зону и повољну локацију у односу на Београд и Нови Сад, квалитетну и добро обучену радну снагу. Поменуо бих у том смислу пример данске компаније “Грундфос” која не само што успешно послује у Србији, већ спада и међу највеће извознике одавде - истакао је Андерс Хоугор и додао да су српски и дански народ слични по менталитету.
 
 
 
- Имао сам прилику да их посетим и да радим у многим земљама света али када долазим у Београд и Србију, осећам се као код куће. Такође, више хиљада Срба насељено је у Данској и то доста доприноси некој нашој конекцији и потврђује нашу сличност. Радујем се и што ће у неком тренутку Србија постати члан Европске уније - казао је амбасадор након јучерашњег пријема у Градској кући. 
 
Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац захвалио се амбасадору и Културном центру Зрењанина на сарадњи, наравно уз покровитељство Града, и могућности да се наши суграђани упознају са савременим данским филмом.
- То јесте промоција културе, али ми увек користимо прилику и да госте из амбасада упознамо с нашим потенцијалима и свим оним што би им могло бити занимљиво. Амбасадор Данске наш је драги гост, два пута је боравио и на манифестацији “Европско село”, а захваљујући њему организовали смо и представљање Града Зрењанина привредницима из Данске и представницима амбасаде те земље, јер нам је жеља да у нашим индустријским зонама послује и нека данска компанија. Сарадња у привреди свакако доноси и нове могућности - рекао је Сантовац и поменуо сарадњу између Савеза самосталних синдиката у Зрењанину и данског синдиката из града Алборга, која се одвија у континуитету дуги низ година.
 
 
 
Додао је и да ће планирана изградња аутопута од Зрењанина до Београда и Новог Сада генерално повећати интересовање привредника за улагање у наш град и да очекује да ће то бити случај и са данским компанијама. 
 
Током марта зрењанинска публика имаће прилику да у Малој сали Културног центра погледа четири савремена данска остварења, у по две пројекције - средом и четвртком - на које је улаз бесплатан. Синоћ је приказан филм “Кључеви, кућа, огледало”, а друга пројекција је вечерас од 20 часова. Наредне недеље, 11. и 12. марта, на програму је филм “Да скратимо причу”, у истим терминима - од 20 часова, и у истом простору Културног центра. Трећи филм “Тихо срце” на програму је 18. и 19. марта, док ће 25. и 26. марта публика моћи да погледа филм “Шармер”. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5527/Ambasador_Danske_2020_0.jpg