Зрењанин on-line представио комисији ACES Europe кандидатуру за “Европски град спорта 2021”

Град Зрењанин, посредством видео-линка, представио је данас члановима комисије Европске асоцијације престоница и градова спорта (ACES Europe), са седиштем у Бриселу, кандидатуру за “Европски град спорта 2021”. Дигиталној евалуацији кандидатуре, организованој у Градској кући, присуствовали су заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и чланови стручног тима који је припремио евалуацију Зрењанина за титулу “Европски град спорта 2021”: Симо Салапура, спортски стручњак и помоћник градоначелника Зрењанина, Вукосава Ђапић Атанацковић, бивша атлетска репрезентативка и секретар Спортског савеза Града Зрењанина, Јован Лекић, председник Савеза за школски спорт, Бојан Мијатов, некадашњи рвачки репрезентативац и директор Јавне установе “Спортски објекти” и Синиша Оњин, кустос Народног музеја у Зрењанину. 

Оваквo представљање града организовано је јер је, с обзиром на ситуацију због пандемије коронавируса, онемогућен долазак представника и чланова комисије ACES Europe, и њихово непосредно упознавање са спортском историјом, потенцијалима и свим оним што Град Зрењанин кандидује за “Европски град спорта 2021”. На челу комисије која је пратила евалуацију Зрењанина данас је био Ђан Франческо Лупатели, председник ACES Europe, који је честитао зрењанинском стручном тиму на професионалној и добро припремљеној презентацији. 
  
Спортски Зрењанин презентован је кроз богату традицију, високе спортске домете, спортску масовност и организованост, организацију великих такмичења и значајна угагања у спорт и спортску инфраструктуру. Представљена је и пригодна брошура, на енглеском језику, а припремљен је и пригодан видео-материјал, захваљујући ангажману Удружења “Печат”.

Обраћајући се на почетку презентације и поздрављајући чланове комисије ACES Europe, заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац истакао је да је у досадашњој историји олимпијског покрета Град Зрењанин имао 43 учесника, спортисте, тренера, судија или функционера на Олимпијским играма. 
“Такмичари из нашег града и околине су освојили 23 олимпијске медаље. Зрењанинци се њима поносе и увек истичу да је наша средина једна од ретких ове величине у свету која је толико дала идеји олимпизма. Осим олимпијских, небројено су медаља наши суграђани донели у Зрењанин са светских, европских, медитеранских и балканских такмичења, подједнако у појединачним и колективним спортовима. Зрењанин, дакле, за титулу “Европски град спорта 2021” квалификују не само број освојених медаља са великих такмичења, спортска масовност, добра организованост и значајна улагања у спортску инфраструктуру, већ и јасно изражен олимпијски дух и висока свест о значају бављења спортом и физичком културом”, рекао је Сантовац.

Зрењанин чува успомену и на др Ференца Кемењија, првог члана Међународног олимпијског комитета и организатора Олимпијских игара 1896. у Атини, а који је рођен у нашем граду. Управо се за неколико дана, 18. јула, навршава 160 година од његовог рођења. Подсећање на једног од зачетника олимпијске идеје доноси бенефит и Олимпијском комитету Србије, јер Међународни олимпијски комитет цени и поштује улогу др Кемењија, као једног од зачетника модерних Олимпијских игара. Такође, као једини град у Србији на такав начин, Зрењанин негује своју спортску историју и резултате у делу сталне поставке - Соби спорта - и кроз легате Народног музеја.

Значај и самог кандидовања Зрењанина, без обзира на коначну одлуку европских спортских форума, јесте да је прихваћен од стране Европске асоцијације престоница и градова спорта (ACES Europe), са седиштем у Бриселу и да је први град у Србији који је ушао у чланство те асоцијације. Осим престижа, добијање титуле “Европски град спорта” може додатно да унапреди услове за бављење спортом и капацитете носилаца спорта, спортских организација, али и да уврсти Зрењанин у мрежу европских престоница и градова који су већ носиоци ове титуле, као и да допринесе спортској сарадњи и размени искустава која се тичу функционисања система спорта у различитим срединама.  

Подршка кандидатури Зрењанина стигла је од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Спортског савеза Војводине, иза којих су и лично стали покрајински секретар Владимир Батез и председник Спортског савеза Слободан Бошкан, наши истакнути олимпијци. Наравно, подршку су дали и прослављени зрењанински спортисти, освајачи олимпијских, светских и европских медаља Бранислав Симић, браћа Грбић, Момир Рнић, Милорад Станулов, Слободан Никић, Мирослава Најдановски, Јована Бракочевић, Жарко Чабаркапа. 


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5716/Evropski_grad_sporta_evaluacija_0.jpg