На градском купалишту одржана вежба припадника цивилне заштите “Пескара 2021” - приказан део оперативних способности и опреме

Вежба припадника цивилне заштите “Пескара 2021” одржана је данас на зрењанинском купалишту "Пескара".
 
“Пескара 2021” има за циљ да кроз мере цивилне заштите представи људство, технику и организационе способности јединица цивилне заштите опште намене града Зрењанина.
 
Вежба у суштини представља део превентивних активности са циљем да јединице цивилне заштите буду један уигран и јединствен тим са разрађеним системом командовања и да се едукацијом на овај начин подигне свест о битности цивилне заштите.
 
 
 
 
У присуству чланова тима за контролу извођења вежбе, шефа тима, грађана и медија, у сложеној тактичко – показној вежби приказана је техника гашења пожара, евакуације угрожених лица, успоставе комуналног реда, давања прве медицинске помоћи, збрињавања евакуисаних лица, рада повереника и јединица цивилне заштите опште намене, логистичке подршке и синхронизације учесника.
 
Командир једнице цивилне заштите у Зрењанину Мирослав Сладојевић захвалио је свима који су учествовали у овој вежби - јединици цивилне заштите града Зрењанина, Ватрогасно - спасилачком батаљону, припадницима добровољних ватрогасних друштава (ДВД), Црвеног крста Зрењанин, Хитне медицинске помоћи Дома здравља "Др Бошко Вребалов" и установе “Резервати природе”.
- Ова активност реализована је као пројектна активност, а пројекат је реализован уз подршку Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и вежба је требала да прикаже заједничко деловање - рекао је Сладојевић и нагласио да није први пут да се на истом локалитету и обиму одржава оваква вежба. 
- Овим смо желели да прикажемо део способности и опреме која је добијена и која се користила током вежбе - рекао је Сладојевић. 
 
Навео је да јединицу цивилне заштите чини 25 људи и подсетио да је Град Зрењанин потписао уговор са ДВД по коме они такође представљају припаднике цивилне заштите, а њих је око 300.
 
 
 
 
Борис Војинов, стручни сарадник Црвеног крста Зрењанин, рекао је да њихови волонтери учествују у оваквим и сличним вежбама које се организују и по неколико пута годишње.
- Сада само позив добили од једнице цивилне заштите и на њихов позив дошли смо како бисмо приказали правовремено и правилно пружање прве помоћи. Црвени крст Зрењанин тренутно броји око шездесетак активних волонтера који делују што на вежбама, што у редовним активностима Црвеног крста, а тако и по питању имунизације становника - рекао је Војинов. 
 
 
 
  
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура недавно је истакао да је Град Зрењанин последњих година унапредио систем заштите, да имамо најбоље организовану добровољну ватрогасну службу у Србији, одлично опремљене и обучене људе у Одељењу за ванредне ситуације при Градској управи, цивилној заштити и Црвеном крсту, као и да су из пројекта прекограничне сарадње набављени вредна опрема и средства за заштиту и спасавање, те да су све то параметри који нас сврставају међу градове који схватају и разумеју значај превентивног деловања и припремљености за реаговање у кризним ситуацијама.
 
Градоначелник је похвалио учеснике на успешно обављеном задатку и указао да је данашња вежба најбоља потврда тих тврдњи.  
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5959/Vezba_vanrednesituacije_0.jpg