Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић у посети Граду Зрењанину: укључивање Зрењанина у реформе које спроводи НАЛЕД

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и помоћник градоначелника Јелена Травар Миљевић разговарали су јуче с извршном директорком Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) Виолетом Јовановић и менаџером BFC SEE програма (сертификације општина са повољним пословним окружењем) Марком Марићем. Састанак је сазван с циљем представљања иницијатива на којима НАЛЕД тренутно ради и разматрања могућности за укључивање града Зрењанина у реформе које НАЛЕД успешно спроводи у сарадњи са Владом и Народном скупштином Републике Србије. 
- Захвални смо граду Зрењанину на подршци током наше деценијске сарадње и данас смо разговарали на тему пословног окружења у граду, о томе шта заједно можемо да урадимо по питању пословног амбијента, да се Зрењанин у наредних годину дана укључи у наш програм градова и општина по мери привреде, да задовољи захтеве овог стандарда који је већ међународни, да с једне стране додатно унапреди рад градске администрације и квалификује се да уђе у програм промоције и размене с градовима широм региона који су део тог програма - изнела је Виолета Јовановић утиске након радног састанка у кабинету градоначелника.
 
 
 
Разговарало се и о реформама на којима НАЛЕД ради, где би Зрењанин могао да буде један од пилот-градова, који би “тестирали” одређена реформска решења.
- У питању је систем е-аграр, којим ће се дигитализовати регистар пољопривредних газдинстава и поједноставити процедуре за мере из националног буџета, а било је речи и о проширењу система за пријаву сезонских радника који у овом тренутку функционише у пољопривреди с планом да се прошири на грађевинску област, туризам и послове за помоћ у кући. Да би тај нови систем заживео на терену биће неопходан и низ обука и припрема и овде је Зрењанин добродошао да учествује - додала је Јовановићева. 
 
У НАЛЕДУ такође раде и на поступку окончања легализације и очекују да интегрално решење које су понудили држави у наредним годинама трајно реши ово питање које у овом тренутку представља сметњу успешности пословног амбијента и реализацији неких јавних инвестиција. Зрењанину је понуђена и могућност учешћа у сетовима обука које се планирају због измене прописа, у циљу пружања подршке НАЛЕДА службеницима у градовима и општинама који раде на пословима јавних набавки, као и на пословима електронске управе и доставе. 
- Биће нам драго да Зрењанин у свему томе учествује, да буде један од лидера и међу првим градовима у Србији који ће тестирати та решења и допринети да она заживе - закључила је извршна директорка Националне алијансе за локални економски развој.  
 
 
 
НАЛЕД је независно, непрофитно и нестраначко удружење компанија, општина и организација цивилног друштва које раде заједно на стварању бољих услова за живот и рад у Србији. Од оснивања 2006. до данас, НАЛЕД је израстао у највећу приватно-јавну асоцијацију у земљи и позиционирао се као кључни саговорник Владе и Парламента у дефинисању регулаторних приоритета и законских решења од значаја за привреду. Утиче на промене кроз три кључне функције: посредује и омогућава стручни дијалог између кључних актера у друштву, пружа подршку Влади при дизајнирању и спровођењу јавних политика и прати спровођење јавних политика за унапређење пословног окружења. Неке од тема које је НАЛЕД до сада успешно покренуо су: електронске грађевинске дозволе, реформа катастра, парафискални намети, сива економија, електронска пријава сезонских радника.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6031/Naled_0.jpg