Градоначелник Решице и генерални конзул Србије у Темишвару у посети Зрењанину: наставак сарадње и отварање 2. Интернационалног банатског фестивала вина

У посети граду Зрењанину данас бораве градоначелник румунског града Решица Иоан Попа и генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић. Након радног састанка у Градској кући са градоначелником Зрењанина Симом Салапуром и његовим сарадницима, замеником Сашом Сантовцем и помоћницом Јеленом Травар Миљевић, гости су присуствовали отварању 2. Интернационалног банатског фестивала вина и 21. фестивала “Банатске вредне руке”, у Карађорђевом парку. 
 
 
 
 
Град Решица у рангу је градова у Румунији с којима Зрењанин остварује дугогодишњу сарадњу, у овом случају на нивоу привредних комора и туристичких организација. Данашњи састанак био је прилика за разговор о будућој сарадњи, али и заједничким манифестацијама које у свом имену имају исту одредницу, препознатљиву с обе стране границе - “Банат”. ИПА Пројекти прекограничне сарадње Румунија - Србија такође су у фокусу Града Зрењанина и румунских партнера, те су састанку присуствовали и представници Регионалног центра за друштвено-економски развој “Банат”, Ирена Живковић и Дарко Вукић
 
 
 
Обраћајући се гостима, излагачима, организаторима и публици на отварању фестивала у Карађорђевом парку, градоначелник Симо Салапура подсетио је да је премијерно издање Интернационалног банатског фестивала вина, прошле године, била последња манифестација у граду пре епидемије коронавируса. Рекао је да се манифестације враћају у наш град и то је оно што је добро у овом тренутку.
“Уз фестивал вина некако иду и “Банатске вредне руке” и овим манифестацијама желимо да обогатимо нашу туристичку понуду, да уз “Дане пива” и у другим периодима имамо различитих дешавања, за све узрасте и интересовања. Заједничка одредница за данашње фестивале је “Банат” и зато су са нама наши пријатељи из румунског Баната, широког географског подручја у две земље. Част нам је што можемо да угостимо генералног конзула Републике Србије у Темишвару и градоначелника Решице, града с којим желимо да, поред туризма, остваримо и сарадњу када су у питању позиви за прекограничну сарадњу”, истакао је градоначелник Зрењанина.  
 
 
 
Градоначелник Решице Иоан Попа изразио је задовољство због данашње посете Зрењанину, нагласивши да му је то прва посета нашем граду, али да сигурно неће бити и последња.
“Разговарали смо о пројектима прекограничне сарадње и установили у којим ћемо областима  сарађивати. Најпре би то било образовање и едукација и жеља нам је да заједнички, уз помоћ европских фондова, допринесемо уређењу школа и школских дворана, уз пројекте енергетске ефикасности, желимо да остваримо размену искуства и сарадњу и у области спорта, а важна нам је и област здравства. У Решици припремамо документацију за градњу нове жупанијске болнице, а захваљујући прекограничним пројектима са Србијом, набавили смо и опрему за болницу. Отворени смо за сваку врсту сарадње и надам се њеном унапређењу у наредном периоду”, истакао је градоначелник Попа.     
 
 
 
Други Интернационални банатски фестивал вина и 21. фестивал “Банатске вредне руке” окупили су 60 учесника, а у склопу фестивала организовани су и пригодан културно-уметнички програм и стручна предавања. 
 
Организатори манифестације су Културни центар Зрењанина, Туристичка организација града Зрењанина, ИП Медиа 023, Удружење винара и љубитеља вина “Тарашки виногради” и ЈП “Спортски објекти”, покровитељ је Град Зрењанин, а пријатељи манифестације Компанија “Гомекс” и туристичка агенција “Барцино турс”. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6093/2_Festival_vina_0.jpg