Полагањем венаца на спомен-обележја и свечаном академијом обележен Видовдан

Служењем помена, полагањем венаца на спомен-обележја и свечаном академијом у Културном центру Зрењанина, данас је обележен Видовдан, дан сећања на све оне који су, током вишевековне историје, положили животе за слободу српског народа и своје земље. Сећање на прошлост уједно је и трасирање пута ка будућности, па је у оквиру свечане академије указана и част и додељена су признања ученицима генерације у зрењанинским основним и средњим школама.  
 
Венце на спомен-обележје припадницима војске, полиције и добровољаца, страдалих у ратним сукобима 1991-1999. године, положили су представници Града Зрењанина, Гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Полицијске управе Зрењанин, Ветерана посебних јединица полиције, Савеза удружења бораца народноослободичког рата, Удружења српских ратних ветерана, Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина и чланови породица  погинулих. У делегацији Града Зрењанина били су градоначелник Симо Салапура и заменик градоначелника Саша Сантовац
 
 
 
 
Присутнима се, у име организатора скупа, Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина, пригодним речима обратио председник Јовица Пилиповић, а у име Града Зрењанина обратио се градоначелник Симо Салапура, истакавши да су на споменику уклесана 53 имена наших суграђана, припадника војске, полиције или добровољаца, који су стали у редове бранилаца отаџбине током ратних сукоба у последњој деценији прошлог века. 
“Њихове жртве нису и никада неће бити узалудне, јер су положили животе за слободу оних који су остали за њима. Указујемо са овог места и да се без сталног подсећања на догађаје из прошлости не може пронаћи ни прави пут ка будућности. Указујемо на прошлост и на сво зло ратних страдања, како се она никоме и никада више не би поновила”, поручио је градоначелник. 
 
 
 
 
Традиционална Видовданска академија, коју приређују Организација “Светосавље” и Град Зрењанин, одржана је у сали Културног центра Зрењанина, а централни део свечаности представљало је уручење награда за 39 ученика генерације у зрењанинским основним и средњим школама у школској 2020/21. години. На постигнутим резултатима честитали су им градоначелник Салапура и председник организације “Светосавље” Драган Видаковић, а пригодну видовданску беседу говорио је публициста и директор Градске народне библиотеке Милан Бјелогрлић. 
 
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура поручио је најуспешнијим ученицима да су знање и успеси које су постигли резулат, првенствено, њиховог рада, труда и одрицања, али су на њиховој страни у сваком тренутку били и родитељи, наставници, професори, директори школа, који на њих могу бити поносни.
“Видовданска сећања и почасти остају заувек, али се искрено и животно надамо да су сви ратови остали за нама, да су страдања део наше прошлости, а да данас, с много оптимизма и надања гледамо у будућност, у све боље економске показатеље и резултате, у све шире и отвореније путеве развоја. Те путеве управо ћете ви трасирати, драги ученици, као предводници своје генерације и носиоци напретка ове средине. Уверен сам да ће неки од вас у наредним годинама и водити овај град. Желим вам да завршите школе и факултете које планирате, да се школујете у било ком граду, али да се вратите у Зрењанин, и овде се остварите као професионалци у свом послу, заснујете породице и доприносите развоју и града и државе Србије. У амбијенту бројних актуелних и планираних инвестиција, ви завршавате један значајан сегмент у свом школовању и припремате се за нове животне изазове. Користим прилику да вам у име Града Зрењанина и у своје лично име, честитам на постигнутим успесима у досадашњем школовању и пожелим да их потврдите у средњој школи и на факултету”, поручио је градоначелник ученицима генерације. 
 
 
 
 
Додељено је овом приликом и посебно признање просветном раднику за постигнуте резултате у образовању и васпитању ученика и примеру који даје својим односом према деци, колективу и друштвеној заједници, а ове године заслужила га је Гордана Стевановић, наставница биологије у основној школи “Бранко Ћопић” у Лукићеву.   
 
У уметничком делу Видовданске академије наступиле су чланица Опере Српског народног позоришта у Новом Саду Милица Досковић и млада солисткиња Анђелина Шварц.
 
 
 
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6102/Vidovdanska_akademija_0.jpg