Изложбом у Народном музеју и концертом ансамбла “Станислав Бинички” завршено обележавање Празника града Зрењанина

У Салону Народног музеја свечано је јуче, као део програма обележавања Празника града Зрењанина, отворена изложба “Деца у Великом рату 1914-1918. године”. Ова изложба реализована је 2015. на иницијативу Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда, а захваљујући помоћи Министарства за рад, запошљавање и социјална питања, Архива Србије, Војног музеја, Радио телевизије Србије, Педагошког музеја, Архива Српске Православне цркве, Историјског архива Београда и Историјског архива Врање. Аутори су Нада Петровић, Предраг Павловић и Видоје Голубовић. Надлежни кустос у зрењанинском Музеју је Владислава Игњатов, виши кустос, историчар.  
 
 
 
 
Поставка представља потресно сведочанство да у ратним сукобима нико није био поштеђен. Састоји се из уводног дела и целина посвећених страдању српске деце 1914. и 1915. године, деци добровољцима у српској војсци, албанској голготи и страдању деце у Србији под окупацијом 1915-1918. године.
 
Изложбу је отворио заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, истакавши да су овакве, тематске изложбе прилика да се наши суграђани упознају с различтим сегментима Првог светског рата, у ком је страдала трећина становништва тадашње Србије. У неким ранијим временима, напоменуо је, о свим тим догађајима и учесницима у њима се мало тога могло сазнати, јер сличне изложбе нису ни организоване.
 
 
 

- Наши преци дали су у том рату оно што је највредније - живот, за слободу. Оно што је доносио рат можемо данас да видимо у нашем Народном музеју, где свака од ових поставки, свака од ових фотографија говори више од било којих речи. Деца, нажалост, нису била поштеђена ратних страхота и трагедије која је задесила наш народ у том периоду историје. Поуке које можемо из свега тога извући јесу да морамо имати снажну државу и снажну војску, али и да на све начине треба да избегнемо ратне сукобе и оно што ратови собом доносе. Захваљујем се организаторима на овој изложби и позивам наше суграђане да је посете у наредним данима - рекао је заменик градоначелника Сантовац.
 
Изложба ће, у Салону Народног музеја, бити отворена до наредног четвртка, 25. новембра.     
 
 
 
 
Празник града Зрењанина увеличао је и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”, синоћним наступом у Народном позоришту “Тоша Јовановић”. Под диригентском палицом Катарине Божић, која је наступила и као солиста, публици се оркестар и мешовити хор “Биничког” представио одабраним репертоаром традиционалних и популарних српских песама из различитог периода. Није изостао ни “Марш на Дрину”, прослављено дело аутора чије име ансамбл носи, а запажене су биле и солистичке нумере чланова хора. 
 
 
 
 
Наш чувени композитор, наставник и утемељивач војне музике Станислав Бинички, основао је 26. септембра 1899. године, Први Београдски војни оркестар, чију традицију кроз три века чува Уметнички ансамбл МО „Станислав Бинички”. Публику у Зрењанину, међу којом су били и градоначелник Зрењанина Симо Салапура и заменик градоначелника Саша Сантовац, поздравио је начелник ансамбла, мајор Никола Живковић, а захваљујући доброј сарадњи с гарнизоном Војске Србије у Зрењанину и Градом Зрењанином, “Станислав Бинички” одржао је у нашем граду до сада више запажених концерата. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6295/izlozba_i_koncert_dan_grada_2021_0.jpg