Озелењавање и пејсажно уређење јавних површина на Багљашу: градоначелник у обиласку завршних радова, уз најаву нових активности

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заједно са својим сарадницима, представницима ЈКП “Чистоћа и зеленило”, представницима месних заједница са “Багљаша”, као и посланицима Скупштине АП Војводине, члановима “Зелене парламентарне групе” и скупштинског Одбора за урбанизам, просторно планирање и заштиту животне средине, посетио је данас највеће зрењанинско насеље, где су у току завршни радови на озелењавању и пејсажном уређењу јавних површина у једном његовом делу.
 
У оквиру пројекта који Град Зрењанин реализује у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине, засађено је 95 стабала платана дуж Булевара Вељка Влаховића, а нов дрворед формиран је и уз улицу која води ка тржном центру БИГ. Уређује се и простор између кружног тока на Булевару Вељка Влаховића, Улице Богдана Теодосина и поменуте улице. Уз јаворолисни платан, засађена су и стабла црвене јапанске трешње, потом мукиње, кедра и лалиног дрвета. 
 
 
 
 
Све те активности, које на терену реализује ЈКП “Чистоћа и зеленило”, имају за циљ побољшање естетске слике насеља “Багљаш”, унапређење квалитета животне средине и еколошких услова у граду Зрењанину. Градоначелник Симо Салапура подсетио је на активности реализоване у парку “Путниково” и најавио још једну велику акцију у оквиру овог пројекта озелењавања града, вредног 16 милиона динара.
- Желимо што више да озеленимо наш град и ове године у ту сврху су обезбеђена значајна средства, а локација на којој смо данас део је једног већег, идејног решења за парк на Багљашу и пробаћемо да оживимо идеју из неког ранијег периода да овде буде “Парк беба” и да се за сваку новорођену бебу на територији града Зрењанина засади једна садница. Наставићемо да уређујемо и пешачке стазе дуж булевара, а овај пројекат озелењавања настављамо већ наредне недеље и најављујемо почетак радова на пејсажном уређењу обала Бегеја, од “Жутог” до пешачког моста. Драго нам је што су данас са нама и представници “Зелене парламентарне групе” у Скупштини АП Војводине, као и председник скупштинског одбора, и ја им се захваљујем што су дошли да подрже ову акцију и наша настојања да Зрењанин буде зеленији град - изјавио је градоначелник након обиласка радова на Багљашу.
 
 
 
 
Зрењанин је данас посетила и председница “Зелене парламентарне групе” у Скупштини АПВ, Станислава Хрњак, која је рекла да ту мрежу чине 73 посланика, са задатком да наставе оно што су радили њихови претходници.
- Имамо у плану да окупимо све представнике локалних самоуправа, пре свега на територији Војводине, јер су нам примери добре праксе веома важни, као и посвећеност овој теми, која је често неправедно запостављена - нагласила је Хрњак и додала да грађани често немају довољно информација, нит свест о томе колико је важна животна средина и њена заштита.
- Честитам грађанима Зрењанина на овако лепом амбијенту и квалитетном пројекту. Наш задатак је да се у перспективи и окупимо око тога, а Зрењанин ће свакако бити међу локалним самоуправама које ће говорити у прилог томе које су идеје и пројекти заступљени на територији средњег Баната. Верујем да ће то бити неки “ветар у леђа” за реализацију нових еколошких програма и идеја - казала је председница “Зелене парламентарне групе” у Скупштини АПВ.
 
Љубодраг Мишчевић, председник Одбора Скупштине АП Војводине за урбанизам, просторно планирање и заштиту животне средине, истакао је да је у Зрењанину у експанзији економски аспект, али и онај који се тиче свести о заштити животне средине.
- Изненадило ме је и то што су овде засађена нека стабла која су специфична и не толико заступљена у овим деловима наше земље, попут лалиног дрвета или кедра. Најважније је да је повећана свест свих нас, када је у питању заштита животне средине, и могу да честитам локалној самоуправи у Зрењанину, градоначелнику и његовом тиму, на добром приступу тој области и реализованим идејама - нагласио је Мишчевић.
 
 
 
 
Покрајински посланик из Зрењанина Дарко Бађок, такође члан “Зелене парламентарне групе” и Одбора Скупштине АПВ за урбанизам, просторно планирање и заштиту животне средине, каже да реализација оваквих пројеката захтева одређено време, некад и по неколико година, како би се они адекватно припремили у идејном и техничком смислу.
- Оно чему смо сведоци ових дана, од радова у парку “Путниково”, преко Багљаша и уређења обала Бегеја, то су пројекти који су финансирани из средстава града и Министарства за заштиту животне средине, али грађани треба да знају да су припремљени и бројни други пројекти којима ће град конкурисати почетком следеће године за нова средства. Грађани Зрењанина могу очекивати бар оволико нових активности колико их има сада, ако не и више, ја се искрено надам да ће тако и бити. Отворени су и други фондови, не само републички и предузеће “Чистоћа и зеленило” припрема се, заједно са Градом Зрењанином, за учешће на конкурсима, како би наш град заиста добио тај епитет - “Зелени Зрењанин” - навео је Бађок.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6297/bagljas_park_0.jpg