Референдум у Зрењанину у недељу, 16. јануара, на 70 бирачких места, у бирачки списак уписано 100.894 гласача

Држављани Републике Србије у недељу, 16. јануара, излазе на републички референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије. Грађани се на референдуму изјашњавају о референдумском питању: “Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?” и на гласачком листићу се изјашњавају заокруживањем речи “да” или речи “не”.
 
Устав се мења у области правосуђа да би се српско законодавство ускладило са европским у процесу приступања Србије Европској унији (ЕУ), а промене се односе на начин избора судија и тужилаца како би се смањио утицај политике у овом процесу. Њих више неће бирати Скупштина Србије, већ Високи савет судства (ВСС) и Високи савет тужилаца (ВСТ).
 
Овога пута за успех референдума није потребан цензус изашлих од 50 одсто грађана, плус један, већ ће се одлука донети већином гласова изашлих.
 
У току су завршне припреме за референдум, а на територији Града Зрењанина право гласа има 100.894 пунолетних грађана. Као и до сада, гласа се на 70 бирачких места, која се у недељу отварају у 7.00 и затварају у 20.00 часова. 
 
Сви грађани уписани у бирачки списак са територије Града Зрењанина добили су обавештење о одржавању референдума и свом гласачком месту, али на гласање могу изаћи и ако нису добили обавештење, уз обавезан документ којим се потврђује идентитет (лична карта, пасош). 
 
Провера уписа у Јединствени бирачки списак грађана, као и посебног бирачког списка за националне мањине, може се обавити и путем линка датог на страници Града Зрењанина
 
На гласачким местима биће поштоване све противепидемијске мере које су на снази у Републици Србији. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6380/Grad_0.jpg