Град Зрењанин у сарадњи са Регионалним центром за друштвено-економски развој "Банат" припрема наставак пројекта "Паметна и одржива потрошња енергије"

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је састанку организованом у оквиру припремне фазе новог позива Interreg IPA програма прекограничне сарадње Румунија-Србија. 

 

 

Град Зрењанин у сарадњи са Регионалним центром за друштвено-економски развој Банат припрема наставак пројекта "Паметна и одржива потрошња енергије" у оквиру којег је успостављен Регионални центар за енергетску ефикасност и изграђена прва паметна зграда у Банату. 

 

 

Нови пројекат чији је радни назив The Solution to Air Pollution - Blue Sky  (Решење за загађење ваздуха - Плаво небо) подразумева нове активности у области заштите животне средине и енергетске ефикасности као што су: израда плана одрживе мобилности за град Зрењанин, набавка електричног аутомобила и постављање првог пуњача за електрична возила у Зрењанину, и оно што је била главна тема састанка јесте договор са будућим партнерима око активности која подразумева набавку мобилне аутоматске станице и сензора за праћење квалитета ваздуха на територији нашег града. 

 

 

Дефинисан је конзорцијум партнера на новом пројекту који чине Град Зрењанин и РЦР "Банат" са српске стране, односно Жупанија Тимиш и Универзитет Политехника из Темишвара, са румунске стране. 

Поред представника партнерских институција састанку су присуствовали и представници Завода за јавно здравље Зрењанин који чине експертску подршку на пројекту и који су будући корисници мобилне аутоматске станице.

 

 

Током састанка разговарало се и о другим потенцијалним пројектима и могућностима сарадње, посебно када је у питању развој потенцијала канала Бегеј који повезује Зрењанин и Темишвар и пружа велике могућности у области развоја туризма и економије уопште.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6711/SASTANAK_ZZJZ_I_ZUPANIJA_TIMIS_00.jpg