Обележавање Дана Сектора за ванредне ситуације МУП Србије - одржан ТТ збор на Тргу слободе, награђени учесници ликовног конкурса

Поводом обележавања 17. септембра, Дана Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије, у периоду од 17-24. септембра организују се различите активности широм Србије, с циљем промоције Сектора и упознавања грађана с њиховим радом, опремом и возилима. Тим поводом и Одсек за ванредне ситуације Полицијске управе у Зрењанину, његов Ватрогасно-спасилачки батаљон, одржао је данас техничко-тактички збор на Тргу слободе, представио опрему и возила. Додељене су и четири награде за најбоље ликовне радове на тему “Ватрогасац, мој херој”, које су радили ученици од првог до четвртог разреда ОШ "Жарко Зрењанин" у Зрењанину. 
 
 
 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који је са замеником Сашом Сантовцем, посетио ТТ збор и доделио награде за најуспешније ликовне радове, истакао је значај оваквих скупова и промовисања активности Сектора за ванредне ситуације, посебно међу најмлађима. Захвалио се припадницима Сектора за ванредне ситуације, ученицима, њиховим учитељима и директорки школе, што су у великом броју присуствовали ТТ збору. 
- Тиме сви заједно утичемо на подизање свести и посебно на едукацију и превенцију, када су у питању неке ванредне ситуације или догађаји у нашој заједници. Ако се сутра нађете у некој деликатној ситуацији, кроз овакве радионице и едукацију, можда ћете реаговати боље и предупредити лоше ствари које могу да се десе. Управо ваше данашње присуство показује да је ово важна тема за све нас - поручио је градоначелник окупљеним малишанима.  
 
 
 
 
За најуспешније учеснике ликовног конкурса проглашени су Нина Чорокало (први разред), Даница Писарић (други разред), Мариа Булик (трећи разред) и Никола Манигода (четврти разред), којима су припале пригодне награде, обезбеђене од стране Града Зрењанина и Одсека за ванредне ситуације Полицијске управе у Зрењанину. 
 
Градоначелник је подсетио да су наши ватрогасци-спасиоци, заједно с припадницима добровољних ватрогасних друштава, свуда и у сваком тренутку спремни да реагују, не само када су у питању пожари, већ и поплаве, саобраћајни удеси, свака ванредна ситуација, и у томе имају пуну подршку и сарадњу Града Зрењанина. Такође, често су ангажовани и за помоћ у другим срединама, па и иностранству. На Тргу слободе, примера ради, данас је било изложено возило које је активно учествовало у акцијама гашења пожара у Грчкој, прошле године.   
 
Присутним ученицима обратио се и командант Ватрогасно-спасилачког батаљона Зрењанин, потпуковник ватрогасац Бранислав Милосављевић, а скупу је присуствовао и председник Ватрогасног савеза Србије Драган Ћапин.
 
 
 
 
Начелник Одсека за ванредне ситуације Полицијске управе у Зрењанину Горан Марјановић рекао је да се Дан Сектора за ванредне ситуације обележава у знак подсећања на датум оснивања Сектора, 17. септембра 2009. године, као јединствене службе у области заштите и спасавања у ванредним ситуацијама.  
- Такође, 17. септембра обележава се и крсна слава ватрогасаца-спасилаца, Пресвета Богородица Несагорива купина, која се слави од 2015. године, када су ватрогасци из нашег сектора формирали ватрогасну службу на Хиландару. Широм Републике Србије, ова недеља биће посвећена обележавању Дана Сектора за ванредне ситуације и грађани ће моћи да се друже с ватрогасцима-спасиоцима, посете тактичко-техничке зборове, јавно-показне вежбе и да се едукују у области заштите и спасавања - истакао је Марјановић. 
 
Изложена возила и опрема Одсека за ванредне ситуације ПУ Зрењанин, као и увек, највише су привукли пажњу најмлађих, који су желели да се фотографишу или уђу у неко од возила. Нису изостале ни заједничке фотографије са припадницима Ватрогасно-спасилачког батаљона и челницима локалне самоуправе, као успомена на данашњу посету ТТ збору на Тргу слободе.  
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6728/TT_ZBOR_2022_VATROGASNA_SLUBA_0.jpg