Подршка града пољопривредним произвођачима - 3,6 милиона динара за унапређење органске производње и опремање пластеника

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура данас је свечано уручио уговоре пољопривредним  корисницима за подизање и опремање пластеника за производњу поврћа, воћа и цвећа, као и расадничку производњу. За ове намене из буџета је издвојено око 1,8 милиона динара, а највећи износ одобрених средстава по једној пријави до 150.000 динара.
 
Такође, по други пут средства су издвојена за унапређење органске производње - за набавку садног и семенског материјала дозвољеног за употребу у органској производњи, контролу земљишта и плодова, сертификацију органске производње, као и друге инвестиције које се односе на органску производњу - и за ту намену издвојено је 1,8 милиона динара. Износ подстицаја по кориснику износи до 200.000 динара.
 
 
 
 
Уговори су уручени корисницима који су испунили услове на конкурсима, и то 8 уговора за унапређење органске производње и 5 уговора за опремање пластеника. Уручењу су присуствовали и помоћници градоначелника Рајко Капелан и Драгица Илић.
 
Градоначелник је, након потписивања уговора, поразговарао са корисницима средстава, који су му овом приликом изнели своје предлоге и сугестије за даље доприносе развојним плановима града, када је у питању пољопривредна производња.
 - Видели смо које су њихове потребе, попричали смо са њима како можемо креирати програм за следећу годину, такође, имамо значајан прилив информација из сваке месне заједнице у оквиру акције “Да нам села буду ближа", што нам додатно олакшава креирање буџета за наредну годину - рекао је градоначелник Салапура.
 
 
 
 
Салапура је подсетио да је и даље актуелан програм за пољопривредне кредите регистрованих пољопривредних газдинстава на територији града Зрењанина, у субвенционисању накнаде обраде кредита и камате. То је, како је навео, још један вид помоћи овдашњим пољопривредницима.
 
Један од корисника средстава за подизање и опремање пластеника је Лазар Вуцеља из Меленаца, који се успешно бави производњом цвећа већ седам година. Како је рекао, цвеће гаји под пластеницима на око 1200 квадратних метара и своје производе углавном пласира на територији града Зрењанину и у Новом Саду.
 
 
 
 
Када је у питању органска производња, Гордана Шокшић из Тараша је рекла да се њено газдинство органском производњом бави већ 16 година и да им овај вид подршке много значи. Породица Шокшић се бави производњом кромпира, цвекле, тиквица и бундева, а осим непосредне продаје на зеленој пијаци, њихови производи налазе се и у асортиману великих трговинских ланаца.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6722/POTPISIVANJE_UGOVORA_POLJOPRIVREDA_0.jpg