Светски дан без аутомобила - заменик градоначелника уручио суграђанима бицикле, купљене уз субвенцију Града Зрењанина

Светски дан без аутомобила, глобални догађај који се одржава данас, 22. септембра, послужио је као повод за окупљање у зрењанинској Градској башти и доделу бицикала нашим суграђанима, који су их набавили на основу расписаног јавног позива, а чију је куповину суфинансирао Град Зрењанин. Појединачни износ субвенције био је 10.000 динара, а укупно је за ову намену издвојено из буџета 500.000 динара, односно нове бицикле могло је да купи 50 грађана са пребивалиштем на територији Града Зрењанина.  
 
 
 
 
Уговоре је власницима нових бицикала уручио заменик градоначелника Саша Сантовац, подсећајући да је акцију суфинансирања куповине бицикала град први пут организовао прошле године, и да је овога пута одзив превазишао очекивања. 
- Осим што смо удвостручили прошлогодишњи износ појединачне субвенције, са пет на десет хиљада динара, првобитно предвиђена средства за ову намену од 240.000 динара повећали смо на пола милиона и тиме омогућили куповину 50 бицикала по најповољнијим условима - истакао је заменик градоначелника, указујући на циљеве овакве акције. 
 
 
 
 
- Повећали смо субвенције с јасном жељом да што више наших суграђана користи бицикл као превозно средство, уједно и да користи оно што смо у протеклом периоду радили, бициклистичке стазе на територији града, а сада уз могућност вожње стазом до Румуније, односно од Зрењанина до Темишвара, и уз друге планове, када су бициклистичке стазе у питању - рекао је заменик градоначелника. 
 
Бенефити вожње бицикла крећу се од здравствених до еколошких, уз које иду и уштеда енергије и туристички потенцијали наше средине, и важни су и за појединца и за друштво у целини. Зрењанин има развијену мрежу бициклистичких стаза, скоро 35 километара, по томе је међу водећим градовима у Србији, али је чињеница да их је потребно градити још и на томе ће се сигурно радити у наредном периоду. 
 
 
 
 
На корист бициклистима изведен је и пројекат прекограничне сарадње између Србије и Румуније, чија ће финализација уследити предстојећег викенда, поводом Дана европске сарадње. Развој бициклистичке инфраструктуре постао је важан део међународних пројеката, па ће се овог викенда бициклима моћи директно до Темишвара, новом стазом поред Бегеја дужине 79 километара и преко граничног прелаза који ће бити отворен само за ту намену. То ће поспешити и развој циклотуризма, као значајног потенцијала и сегмента овдашње туристичке понуде. 
 
Уз бицикле, корисницима је уручен и симболичан поклон, дар Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Зрењанина, комплет сигналних светала за сигурнију вожњу. 
 
Данашњој свечаности присуствовало је 17 наших суграђана, трећина од предвиђеног броја, а подела преосталих бицикала ће бити организована у наредном периоду. Међу њима била је и Сања Стојичић, која је купила дечји бицикл, намењен сину. 
- Ова субвенција града много ми је значила, с обзиром да је бицикл рођендански поклон сину, за његов четврти рођендан. Лепо се све уклопило, и он ће имати прилику да учи да вози, јер је до сада возио трицикл. Процедура набавке бицикла није била компликована, предрачун сам тражила и пре објаве јавног позива, пратила сам када ће бити расписан и била међу првима која је конкурисала - објашњава наша суграђанка, од данас власница новог дечјег бицикла.   
 
 
 
 
Светски дан без аутомобила иницијално је организован 1995. године, када је и основан конзорцијум који подржава такве кампање широм света. Прва национална кампања организована је у Великој Британији 1997. године, а 2000. године Европска комисија је подржала иницијативу и промовисала 22. септембар широм Европе као Дан без аутомобила. Исте године кампања је постала глобална, захваљујући Светској мрежи без аутомобила.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6731/DODELA_UGOVORA_ZA_BICIKLE_0.jpg