Градоначелник у посети ЈКП “Градска топлана” - све спремно за почетак грејне сезоне, погодности за редовне платише

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура са сарадницима, замеником Сашом Сантовцем и помоћницом Цицом Вучковић, посетио је данас ЈКП “Градска топлана”, уочи почетка нове грејне сезоне. У разговору с вршиоцем дужности директора Жарком Ђуричићем и након обиласка погона уверио се у спремност “Градске топлане” и система даљинског грејања за снабдевање топлотном енергијом око осам хиљада домаћинстава и колектива у нашем граду. 
 
У оквиру припрема за грејну сезону извршен је ремонт у погону, који је подразумевао радове на котловима снаге 2 Х 35MW (хемијско прање и конзервирање котлова), шамотирање озида горионика и преглед и чишћење димњака. Извршено је сервисирање пумпи, компресора и вентилатора за предстојећу грејну сезону, као и сервисирање линије за хемијску припрему воде. У топлотним подстаницама враћени су калориметри који су били на баждарењу, систем секундарних инсталација је запуњен и спреман и почетком октобра рађене су тзв. “хладне пробе”. 
 
 
 
 
Градоначелник Салапура рекао је да су 1. септембра са ЈП “Србијагас” уговорене све количине гаса неопходне за грејну сезону, односно за рад котлова у топлани.   
- Оно што нисмо могли да избегнемо и што се морало догодити, с обзиром да у протеклом периоду нисмо имали ни једно повећање цена грејања, напротив, имали смо и смањење, јесте да је сада, због ситуације на тржишту енергената, дошло до неминовног поскупљења цене грејања у нашем граду - казао је градоначелник и додао да су припремљене и одређене погодности за потрошаче и за оне који редовно измирују своје обавезе.
 
- Рачуни за децембар, јануар и фебруар који су се до сада плаћали у целости моћи ће у износу до 50% да се плате одложено, на шест месеци, односно у мају, јуну и јулу. Такође, припремљени су и одређени попусти за редовне платише, који буду плаћали рачуне у целости, али припремамо и јавни позив за енергетске ваучере, дакле за кориснике из најугроженијих категорија становништва, где ћемо, као Град Зрењанин, помоћи у плаћању, и то не само за топлотну, већ и за електричну енергију. О позиву ће јавност бити благовремено обавештена - рекао је градоначелник Салапура и захвалио колективу ЈКП “Градска топлана” на одговорном обављању сложеног и захтевног посла.
 
 
 
 
- Сви бисмо желели да предстојећа зима буде блага, да имамо што мање проблема, али ми смо, што се тиче локалне самоуправе и нашег јавног комуналног предузећа, обавили све неопходне припреме и спремни смо за предстојећу сезону. Радимо и на систему когенерације, комбиноване производње електричне и топлотне енергије, са термоелектраном-топланом, која дуго није била у погону и у којој су такође урађени одређени сервиси. Стављена је у погон и уколико буде потребе и и она може да допринесе стабилности градског енергетског система - објаснио је Симо Салапура.     
 
Меланија Лојпур, ПР ЈКП “Градска топлана” најавила је званичан почетак грејне сезоне за суботу, 15. октобар, уз могућност да почне раније, уколико три дана заредом, у 21 час, температура не прелази 12 степени.
- С обзиром на тренутне временске прилике, очекујемо да сезона почне када је и предвиђено, 15. октобра. Завршили смо све неопходне ремонте у котларници, у потпуности припремили топлотне подстанице и завршили радове у насељу “Ружа Шулман”, где је остало још да се терен врати у првобитно стање - казала је Лојпур.  
 
 
 
  
У току јула месеца започета је реконструкција вреловодне мреже у насељу “Ружа Шулман”, у дужини трасе од 638 метара и у вредности инвестиције од преко 25 милиона динара. У овом тренутку реконструисано је око 70% градске вреловодне мреже која је дуга 33 километра. У ЈКП “Градска топлана” током следеће године планирају инсталацију нових прикључака у Улици Коче Коларова и у насељу “Багљаш”, према тржном центру „БИГ“. 
 
ЈКП „Градска топлана“ део је и групе за рационализацију потрошње електричне и топлотне енергије, како би се дошло до остварења уштеда од 15% у наредном периоду. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6757/POSETA_TOPLANI_2022_0.jpg