Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић учествовала у акцији садње 26.000 садница багрема на каналу Хидросистема ДТД у Меленцима

У склопу пошумљавања на каналу Хидросистема ДТД у Меленцима, ЈВП „Воде Војводине“ организовало је садњу чак 26.000 садница багрема, а у тој акцији учествовале су министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и државна секретарка у Министарству за заштиту животне средине Ивана Јокић, као и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић, директор ЈВП "Воде Војводине" Срдјан Кружевић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

 

 

Засадивши садницу багрема, министарка Танасковић је захвалила домаћинима на позиву да учествује у данашњој акцији садње, која је, какоје навела, попримила озбиљан одјек у друштву, а коју је покренуло Министарство заштите животне средине „Србија сади“ и на коју се већ другу годину заредом одазвало и предузеће „Воде Војводине“.

- Мислим да је јако битно подизање свести о пошумљавању, јако је битно шта то нама значи, пре свега у Војводини које има само 7 одсто пошумљености у овом тренутку и надамо се да ћемо у неком наредном периоду подићи овај проценат, а битно је да све јединице локалне самоуправе у Србији имају свест о битности пошумљавања и да сваки грађанин може то да уради сам и да не мора да чека никакву акцију, али ова јесења акција добар је тренутак да сви заједно кренемо у пошумљавање – рекла је министарка Танасковић.

 

 

Државна секретарка Ивана Јокић захвалила је свима који су се прикључили акцији „Србија сади“ и навела да је пошумљавање само једна од мера које спроводи то министарство у циљу побољшања квалитета животне средине и квалитета ваздуха.

- Наставићемо и следеће године са истим пројектима, пуном паром, да спроводимо конкурсе за суфинансирање пројеката замене котларница, замене индивидуалних ложишта са преласком на еколошки прихватљивије енергенте, са чишћењем дивљих депонија и пројектима пошумљавање. Позивамо локалне самоуправе да благовремено припремају своје пројекте и документацију, да прате наше конкурсе и да се јављају како би заједно у остварили циља, а то је здравија животна средина и бољи квалитет ваздуха – поручила је она.
 

 


На изузетну важност пошумљавања у овом делу указао је и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић указавши да се подручје на коме се данас спроводи садња налази између Зрењанина и Кикинде и да је познато по томе што пошумљеност износи свега 1 одсто, што је најмања пошумљеност на територији Србије.

- И зато, изузетно је значајно да пошумљавамо све делове Републике Србије, а нарочито оне који нису довољно пошумљени. Истакао бих и да је пошумљавање изузетно значајно и са аспекта борбе против суше, а као секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду морам да напоменем да ћемо издвојити значајна новчана средства, апроксимативно око милијарду динара за следећу годину, како за  пошумљавање,  што је неопходно ако желите да се борите против суше, тако и за претварање канала за одводњавање који постоје на територији АП Војводине у двонаменске канале, значи канале за наводњавање и одводњавање,  што сматрам да је први корак и значајан корак, поред пројеката које је већ покренуло Министарство пољопривреде, за даљу борбу против суше. Нама је свака друга година сушна, свака пета година је катастрофално сушна, а уколико стварно желимо да помогнемо нашим пољопривредницима мислим да то морамо да извучемо као прве и најзначајније приоритете у даљем раду, како Покрајинског секретаријата, тако и Министарства пољопривреде – објаснио је Галић.

 

 

Директор ЈВП "Воде Војводине" Срдјан Кружевић навео је да то предузеће, у склопу акције „Србија сади“ планира ове године да посади заштитне појасеве како би они по први пут могли да буду пољозаштитни појасеви, а свеу циљу борбе против суше.

Казао је и да ће у односу на претходне године бити засађене дупле количине, а да све саднице долазе из расадника којима газдују „Воде Војводине“, као што је то случај и данас и позвао све локалне самоуправе у Покрајини и удружења грађана који су заинтересовани да учествују у акцији пошумљавања. 

- Ми смо расположени не да продамо, него да донирамо саднице како бисмо подигли укупну површину која ће бити под шумама у Војводини, а надам се у наредних десет година више него дупло - поручио је Кружевић.

 

 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура такође је указао да је данашња акција пошумљавања веома важна и изразио задовољство што је у атару Меленаца засађено 26.600 нових садница на 10 хектара што много значи не само за локалну самоуправо, већ и за поправљање целокупног еколошког амбијента на територији нашег града. 
- Град Зрењанин у претходним годинама, тачније у претходне три године, такође активно ради на мерама пошумљавања, али и на ревитализацији својих паркова. Прошле године смо, заједно са Покрајинском Владом и Владом Републике Србије, односно са министарством и секретаријатом, издвојили значајна средства, рекордна средства када је у питању град Зрењанин, а то је преко 25 милиона динара које смо обезбедили за овакве акције - реко је градоначелник и похвалио иницијативе удружења грађана и друштвено одговорних компанија који су такође дали свој допринос да се у протеклом периоду око 30.000 садница засади на територији града Зрењанина.

 


- Посебно бих се захвалио данашњим учесницима ове акције, Министарству заштите животне средине,  Покрајинском секретаријату за пољопривреду, Министарству за пољопривреду и јавном предузећу „Воде  Војводине“ који су дали допринос да се наставе инвестиције у екологију и заштиту животне средине – додао је још градоначелник Симо Салапура. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6802/MINISTARKA_POSUMLJAVANJE_MELENCI_00.jpg