Обновљена биста Уроша Предића у Алеји великана у Карађорђевом парку биће свечано откривена 7. децембра

Обновљена биста чувеног српског сликара Уроша Предића у Алеји великана, у зрењанинском Карађорђевом парку, биће свечано откривена у среду, 7. децембра, у 11 часова. Позивнице за ову свечаност упутио је Ротари клуб у Зрењанину, чијим је ангажовањем реализована ова иницијатива. Како наводе у Ротари клубу, који је организовао и финансирао израду и постављање нове бисте, цео пројекат је реализован уз помоћ Градске управе, Народног музеја Зрењанин (који је обезбедио позитив оригиналног споменика), академског вајара Милоша Васиљевића и каменорезачке радње Медић. 
 
 
Биста Уроша Предића је украдена пре више од једне деценије, а постамент је оштећен. С обзиром да се ради о једном од наших најзнаменитијих суграђана, рођеном и сахрањеном у Орловату, обележавање 70. годишњице од његове смрти (1857-1953) пригодан је повод да се обнови биста и тиме допринесе активностима које град Зрењанин реализује у овом тренутку, а тичу се и овог великана и самог простора Карађорђевог парка. 
 
Град Зрењанин је, у сарадњи с МЗ “Орловат” и покрајинским институцијама, покренуо иницијативу за изградњу спомен-куће у Орловату и ширу промоцију стваралаштва Уроша Предића, а у оквиру започете реконструкције Карађорђевог парка бисте свих великана требало би да добију још истакнутије место, јер се у наредним фазама планира и градња нових приступних стаза и парковских садржаја. 
 
 
Из Ротари клуба такође саопштавају да се њихови планови за рестаурацију споменика у Алеји великана овим не завршавају и да су преостале још две бисте које захтевају хитну интервенцију: пнеумофтизиолога др Васе Савића (1893-1939) и Нестора Димитријевића (1782-1856), трговца и великог просветног добротвора.  
 
Како је најављено, свечаности у среду у Карађорђевом парку, требало би да присуствују и представници Градске управе, Народног музеја, као и представници две школе са територије града које носе име великог сликара: ХПТШ “Урош Предић” Зрењанин и ОШ “Урош Предић” Орловат.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6829/13_Uros_Predic_0.jpg