Свечаност у Привредној комори Србије - градоначелник потписао Меморандум о сарадњи на националном пројекту “Економско оснаживање особа са инвалидитетом”

На свечаности одржаној данас у просторијама Привредне коморе Србије у Београду, градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заједно с представницима још пет локалних самоуправа, потписао је Меморандум о сарадњи на учешћу у националном пројекту  “Економско оснаживање особа са инвалидитетом”. Четворогодишњи пројекат покрећу Агенција Сједињених Америчких Држава за међународни развој (УСАИД) и Форум младих са инвалидитетом, а потписници Меморандума су још и Национална служба за запошљавање,  Привредна комора Србије и Национална организација особа са инвалидитетом. Партнери на пројекту су Каритас Србија, СМАРТ колектив, Фондација Ана и Владе Дивац и Центар за самостални живот особа са инвалидитетом. 
 
Пројекат “Економско оснаживање особа са инвалидитетом”, вредан два милиона долара, има за циљ унапређење приступа особама са инвалидитетом тржишту рада које је отворено, инклузивно и доступно за све. 
 
 
 
 
Обраћајући се након потписивања Меморандума о сарадњи, градоначелник Зрењанина Симо Салапура изразио је задовољство што се град Зрењанин нашао међу учесницима овог пројекта, заједно са Београдом, Новим Садом, Суботицом, Нишом и Ваљевом. Истакао је настојања локалне самоуправе да унапређује положај особа са инвалидитетом, да буде у сталној комуникацији с удружењима која окупљају такве особе и да овај пројекат представља важан искорак у унапређењу, пре свега, економског и социјалног положаја особа са инвалидитетом.
“У Зрењанину ради привредно друштво које запошљава око сто особа са инвалидитетом, град је центар међуопштинских организација средњег Баната параплегичара, глувих и наглувих особа и слепих и слабовидих и управо смо са њима, поводом Међународног дана особа с инвалидитетом, имали добру дискусију, добар начин комуникације, како да системски унапредимо сарадњу, у оквиру ингеренција локалне самоуправе. Зрењанин је град спорта и нашу спортску халу смо прилагодили особама с инвалидитетом, у њој се одржавају државна стонотениска такмичења, радили смо на унапређењу капацитета када је у питању превоз таквих особа, кроз набавку специјалног возила за удружење параплегичара. Решили смо проблем са степеницама на нашем Техничком факултету, уградњом лифта. Све ове теме су ми битне и блиске, и кроз бављење спортом упознао сам дивне људе, особе са инвалидитетом, заједно смо креирали спортски програм и мислим да је проблем у свести људи у односу према таквим особама и да је јако важно да заједнички, кроз међусекторску сарадњу, промовишемо потенцијал особа с инвалидитетом, који је огроман”, истакао је градоначелник и додао да ће овим пројектом, економског оснаживања особа са инвалидитетом, бити допуњен спектар јавних позива који је Град Зрењанин реализовао по први пут, попут оних за економско оснаживање жена и економско оснаживање младих. 
 
 
 
 
О пројекту и његовим циљевима су говорили амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил, саветник председника Привредне коморе Србије др Александар Перић и извршна директорка Форума младих са инвалидитетом Јована Кривокућа Миловановић. Амбасадор Хил рекао је да је поносан што је агенција УСАИД покренула у Србији овај пројекат намењен особама са инвалидитетом, јер су такви пројекти веома битни у целом свету. 
“Овим пројектом отварају се нове прилике за особе са инвалидитетом. Кроз његову имплементацију, САД жели да подржи напоре Србије да сви њени грађани имају користи од економског раста земље и да Србија има користи од привредног потенцијала свих својих грађана. Након четири године проценићемо учинак овог пројекта, видети како је спроведен и на основу тога сагледаћемо и могућности за његов наставак. Ово питање је високо на листи приоритета Сједињених Америчких Држава, и у самој нашој земљи, као и широм света. Ово је свакако добар почетак у Србији, за који су издвојена значајна средства”, истакао је Кристофер Хил
 
 
 
 
Меморандумом о сарадњи, стране потписнице деле следеће заједничке циљеве - унапређење понуде радне снаге на начин да особе са инвалидитетом имају адекватне вештине и приступ обукама које су им потребне за запошљавање; подстицање предузетништва особа са инвалидитетом; промовисање повољног окружења које одговара инклузивном економском развоју са особе са инвалидитетом и то: унапређење локалне политике запошљавања, подршку послодавцима у процесу запошљавања особа са инвалидитетом и креирање позитивне слике о особама са инвалидитетом у јавности, као грађанима који имају иста права на рад.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6831/Memorandum_PKS_06-12-2022__0_.jpg