На Техничком факултету “Михајло Пупин” промовисан 11. циклус Летње стручне праксе - до сада учествовало више од 180 студената

Прoмовисање новог, 11. циклуса Летње стручне праксе, уприличено је данас на Техничком факултету "Михајло Пупин" у Зрењанину. Уз учешће представника Града Зрењанина, факултета, чланица удружења ЗРЕПОК и победника прошлогодишњег циклуса, присутни студенти информисани су о пројекту, његовим резултатима до сада, значају учешћа у њему за њихову будућу каријеру, а могла су се чути и позитивна искуства ранијих учесника. 
 
Искуства о Летњој стручној пракси представили су и представници компанија "Персу" и "Гомекс", чланица ЗРЕПОК-а. Испред Града Зрењанина, који подржава пројекат од 2013. године, промоцији су присуствовали заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћнице градоначелника Снежана Вучуревић и Марија Дамјановић.  
 
 
 
 
Заменик Сантовац је изразио задовољство што је локална самоуправа већ десет година део овог пројекта и што је препознала његов значај и истакао да Летња стручна пракса на најбољи начин спаја факултет и привреду, и да ће Град Зрењанин увек то подржавати. 
“Овде имамо примере успешних младих људи, који су данас на руководећим местима у компанијама у којима су радили праксу. Привреда је препознала њихов потенцијал, њихову жељу за напредовањем и даљом едукацијом и задржала их у својим компанијама. Намерно истичем едукацију, јер студенти имају на факултету прилику да доста тога науче, али у суочавању с привредом и стварним функционисањем неког предузећа схватају колико је потребно додатно радити на себи и на стручном усавршавању, како би могли да напредују”, рекао је Сантовац. 
 
По његовим речима, значај Летње стручне праксе је обостран, јер и компаније имају бенефит од учесника у пракси, а оне најталентованије ангажују и као своје будуће запослене. 
 
Град Зрењанин опредељује средства у износу од 30 хиљада динара за сваког учесника Летње стручне праксе и претходних година за ту намену издвајано је 600 хиљада динара по циклусу. 
 
 
 
 
Испред ТФ “Михајло Пупин”, програм Летње стручне праксе презентовали су декан проф. др Милан Николић и руководилац Центра за развој праксе и каријерно вођење студената проф. др Драгана Глушац, а у име удружења ЗРЕПОК члан Извршног одбора Драгољуб Бјелоглав
 
Представили су се и прошлогодишњи победници, тим у саставу Милица Јованов, Весна Михајлов и Филип Петровић, који је, у сарадњи с Унијом послодаваца Зрењанина, стручну праксу реализовао на пројекту: “Постављање рецикломата у Зрењанину”. Студенте је позвао да учествују у пројекту и пренео им своја искуства и Горан Ковачевић, оснивач компаније "Гомекс". 
 
 
 
 
“Летња стручна пракса“ јединствен је у Србији пројекат сарадње између високошколске образовне установе, привредног удружења и локалне самоуправе и реализује се на територији средњег Баната. Партнери у пројекту су удружење привредника Зрењанински пословни круг (ЗРЕПОК), Унија послодаваца Зрењанина и Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину, уз подршку Града Зрењанина. Од потписивања Протокола о сарадњи између партнерских организација 2010. године, успешно је реализовано 10 циклуса пројекта “Летња стручна пракса”. Кроз њега је до сада прошло преко 180 студената, значајан број је запослен у предузећима која су у саставу ЗРЕПОК-а, а поједини су чак изузетно напредовали у каријери. 
 
 
 
Основна идеја “Летње стручне праксе” јесте да се с једне стране омогући студентима зрењанинског факултета стицање практичних знања и вештина у реалном сектору привређивања како би се оспособили да по завршетку школовања лакше пронађу запослење и брже се укључе у радне процесе. С друге стране, зрењанинским фирмама се омогућава предност у препознавању и одабиру најквалитетнијих студената како би се задржали у средини из које су изникли и дали допринос њеном развоју.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7021/Promocija_letnje_prakse_2023_0.jpg