Отворен 25. Сајам запошљавања у Зрењанину: 24 послодавца понудила 454 радна места, доста говори и мањи одзив заинтересованих 

Сајам запошљавања, који организује Национална служба за запошљавање - филијала у Зрењанину, одржава се данас у спортској хали “Звонимир Звонко Вујин”. Ово је 25. издање сајма, који је први пут одржан 2005. године, а сада су 24 послодавца исказала потребу за запошљавањем 454 нова радника. Тражени су различити производни профили, од првог до седмог степена стручне спреме - продавци, агенти продаје, магационери, виљушкаристи, пекари, зидари, тесари, кројачи, радници обезбеђења, оператери у производњи, економисти, машински инжењери, дефектолог, професор немачког, дипломирани инжењер технологије и други.
 
Већи број радника потребан је компанијама “Линглонг” (145 радника), “Лир” (55 радника) и  “Тиса” (50 радника), док је по 31 радник тражен у компанијама “Дрекслмајер” и “Мизан Лајн”. Две фирме, “Мизан Лајн” и “Стил”, исказале су потребу за запошљавањем особа са инвалидитетом.
 
 
 
 
Сајам је отворио заменик градоначелника Саша Сантовац, истакавши да доста тога говори и мањи одзив заинтересованих за тражење посла, у односу на неке сајмове ранијих година. 
“Гужве су биле много веће, много више је било незапослених, оних који су тражили посао на овакав начин, данас је тај број драстично мањи јер је, захваљујући између осталог и сајмовима запошљавања, број незапослених лица у Зрењанину у протеклих десетак година смањен за готово десет хиљада. Од скоро 15 хиљада незапослених у том периоду, сада је у граду нешто више од пет хиљада људи без посла. Хвала свим послодавцима који су узели учешће на данашњем сајму, неки имају тражњу и за новим профилима радне снаге, услед проширења производних капацитета, што је посебно важно”, казао је Сантовац и додао да на раст запошљавања утиче и пословни амбијент створен различитим активностима и пројектима Града Зрењанина.
 
 
 
 
“Субвенције, подстицаји које дајемо и за уређење наших индустријских зона, њихово комунално и инфраструктурно опремање, изградња трећег крака обилазнице, све то утиче на стварање амбијента у ком ће неко проширити своје капацитете у Зрењанину, а неког ће подстаћи да дође. Ми и данас имамо захтеве и упите нових инвеститора за земљиште у индустријским зонама, одређени објекти граде се и у градском језгру, знатно је више и трговинских ланаца који су присутни. То значи да смо створили амбијент који привлачи инвеститоре, али да би он опстао морају се запошљавати нови радници”, истакао је заменик градоначелника. 
 
 
 
 
Вршилац дужности директора НСЗ филијале Зрењанин Горан Томовић рекао је да су на претходно реализованим сајмовима (24 сајма одржана су у Зрењанину, 4 у Житишту и 5 у Новом Бечеју) била тражена 6.203 радника, а запослило се 5.040 лица са евиденције незапослених.
“Очекујем да што више људи одавде оде задовољно, како незапослених лица, тако и послодаваца. Први пут на оваквим сајмовима, две фирме траже лица са инвалидитетом. Имамо компанију из Новог Сада, компанију из Новог Пазара која је отворила погон у Зрењанину и запошљава 50 радника. Само на сајмовима одржаним прошле године запослило се 460 лица са наше евиденције, а реално је тај број и већи”, објашњава Томовић и додаје да овакве манифестације у филијали за запошљавање Зрењанин представљају најбољу могућност за сусретање и директне контакте између незапослених и послодаваца.
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7014/SAJAM_ZAPOSLJAVANJA_MAJ_2023_0.jpg