Други циклус акције „Да нам села буду ближа“ настављен је данас обиласком насељеног места Ечка

Други циклус акције „Да нам села буду ближа“ настављен је данас обиласком насељеног места Ечка. 
 
У првом делу посете градоначелник Симо Салапура, у присуству заменика Саше Сантовца и сарадника, разговарао је са представницима Месне заједнице „Ечка“, а састанку су присуствовали и Лавиника Бренда Лападат, директорка школе, Горан Болобан свештеник Храма Светог Николаја у Ечки, најстарије цркве брвнаре у Војводини, као и представници удружења који активно делују у том месту.
 
 

- И данашњи састанак била је прилика да разговарамо о активностима спроведеним у претходном периоду и плановима за будући. Оно што је урађено, а што је велика инвестиција јесте асфалтирање улице Либертатеа, једне од најдужих улица у Ечки, затим, имали смо и обнову одређених објеката и реконструкцију објеката када је у питању школа „Др Александар Сабовљев“, али и интервентно решавање проблема на крову школе, укупна улагања близу три милиона динара, а затим и реконструкцију просторија у оквиру месне заједнице које ће користити удружења – казао је градоначелник. 
 
 

Указао је да је друштвени живот у овом селу веома „жив“ и да поред спортских организација постоје и друга удружења која доприносе да у Ечки има дешавања са богатим садржајима. Наиме, реактивиран је фудбалски клуб, постоји КУД, као и удружење жена, а када је реч о спортским дешавањима, напоменуо је, одржава се и „Улична трка Ечка“ која је ове године окупила рекордан број учесника. 
- Не смемо заборавити ни туристички потенцијал који ова месна заједница има, ту је дворац Каштел, али и будућа повезаност са ауто путем,  јер, на нешто мање од километар биће петља за тај ауто пут и то ће умногоме променити живот мештана на боље. Желим да укажем да изградња ауто пута Ечку практично сврстава у приградско насеље, уз сам град Зрењанин и у близину индустријске зоне, што пружа шансе за додатни развој. Оно што ћемо урадити у наредном периоду јесте унапређење комуналне инфраструктуре и обнова парковског мобилијара, а наставићемо радове на стварању могућности за целодневну наставу у склопу основне школе, када је у питању вртићки узраст. Пред нама је и реализација капиталног пројекта, прикључење гасне котларнице на школу посебног карактера јер ће тада посебно моћи да се греје школа, а посебно фискултурна сала. Вредност такве инвестиције је 20 милиона динара и очекујемо да до краја ове године то буде реализовано – рекао је градоначелник.
 
Помињући градњу производних погона Линглонга, посебно је указао да постоји нулта толеранција према потенцијалним загађивачима.
 
 

- Та инвестиција је живот и за Банат и за Зрењанин, а оно што смо као град предузели јесте да смо поставили две нове мерне станице за квалитет ваздуха на ободима индустријске зоне Југоисток и да досадашњи резултати не премашују граничне вредности – поручио је он.
 
Кристијан Кадарјан из Ечке, који је и одборник у Скупштини града казао је да су овакви састанци веома битни јер су мештани на тај начин у директом контакту са градоначелником и Градском управом могу изнети своје проблеме, али и начине за могуће решавање неких од њих.   
 
 

У наставку посете Ечки градоначелника су у дочекале и чланице Клуба жена „Ечка“  са којима је разговарао о њиховим успесима и дружењима са женама из других места, али и потребама за реконструкцијом просторија.  
 
Марица Кричковић, председница Клуба каже да имају тридсесетак чланова од којих је двадесетак активно и да их радује што имају и вредне младе чланице.            
 
                                                                  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7261/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_ECKA_00.jpg