Обележен Дан примирја у Првом светском рату, најављена и дешавања поводом Дана ослобођења - Празника града

Церемонијом полагања венаца на спомен-плочу посвећену пуковнику Драгутину Ристићу - “Бригадиру”, команданту пешадијске бригаде Гвозденог пука “Књаз Михаило”, војне јединице која је ослободила тадашњи Велики Бечкерек и ослободиоцима града у Првом светском рату, Град Зрењанин данас је обележио 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату.
 
Церемонији у холу Градске куће су присуствовали представници Града Зрењанина, Банатске бригаде Војске Србије - Команде гарнизона Зрењанин, као и Средњобанатског управног округа. У име Града Зрењанина, венац су положили градоначелник Симо Салапура, помоћница градоначелника Снежана Вучуревић и члан Градског већа Миле Ковачевић. Делегацију Средњобанатског округа предводио је саветник за правне послове Горан Јовановић, а Банатске бригаде Војске Србије у Зрењанину командант, потпуковник Никола Фатић.
 
 
 
Градоначелник је указао на значај овог празника, као и на још два датума из тог периода историје који се обележавају у нашем граду.
“Обележили смо 31. октобра оснивање првог Српског народног одбора, ове године то је мали јубилеј, 105. годишњица од окончања Првог светског рата и дешавања на овим просторима. Данас обележавамо Дан примирја, када је Србија изабрала праву страну у Великом рату, када се сећамо наших предака и њихових дела која су нам оставили у аманет. На нама, нашим генерацијама, је да баштинимо сећање на славне претке, да очувамо мир и слободарски дух који у нашем народу постоји одвајкада”, поручио је градоначелник и позвао суграђане на заједничко обележавање Празника града, 17. новембра.
 
“Празник града обележићемо низом пригодних програма, од којих бих издвојио позоришну представу посевећену нашој хероини Милунки Савић. На овај мали јубилеј морам да кажем да смо завршили прву фазу реконструкције куће др Славка Жупанског, коју претварамо у музеј, а у дворишту Градске куће израдили смо мурале посвећене оснивачу првог Српског народног одбора Жупанском и ослободиоцу града, Бригадиру Ристићу. То је наша скромна захвалност онима који су омогућили да данас живимо у слободној, независној и јакој Србији”, истакао је градоначелник током данашњег обележавања Дана примирја. 
 
 
 
Наредног петка, уз одавање почасти херојима Првог светског рата и полагање венаца на сва спомен-обележја из тог периода, централна свечаност одржаће се испред споменика Краљу Петру Првом ослободиоцу. У Барокној сали Градске куће биће промовисана књига “Знамените личности Великог Бечкерека из доба ослобођења и уједињења 1918”, а у Народном музеју отворена изложба “Гвоздени пук” и промовисана монографија “Ратници Гвозденог пука”.
 
Прослава Празника града завршава се 17. новембра у Народном позоришту “Тоша Јовановић”, извођењем представе “Милунка”. Исповест хероине српских ослободилачких ратова Милунке Савић интерпретираће глумица Југословенског драмског позоришта Весна Станковић. Улаз на све догађаје је слободан.
 
 
 
 
Данашњи празник, Дан примирја у Првом светском рату, обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су у француском граду Компијену силе Антанте потписале примирје са Немачком, чиме су окончана ратна дејства на западном фронту. Силама Антанте - Француској, Уједињеном Краљевству и Русији - као савезничка сила прикључила се Краљевина Србија и дала изузетан допринос укупној победи у Првом светску рату и сламању Аустроугарске монархије.
 
Иако су учеснице рата ставиле потпис на документ о примирју, Први светски рат је на нашим просторима, конкретно у Великом Бечкереку, потрајао још неколико дана, све до 17. новембра, када је у град ушла српска војска и када је и формално власт предата Српском народном одбору. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7264/DAN_PRIMIRJA_2023_0.jpg