Одржана седница Скупштине града по хитном поступку, због важности инвестиције - градње новог моста код Орловата и изборне процедуре

Седница Скупштине града, сазвана по хитном поступку, одржана је данас, а као образложење за краћи рок за њено сазивање је наведена је хитност у вези реализације значајне инвестиције, као и хитна припрема у вези са предстојећим изборима за народне посланике.  
 
У складу с тим, дневни ред седнице обухватио је три тачке, од којих је најважнија била Предлог Одлуке о исправци техничке грешке Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације дела обилазнице око Орловата, деоница од раскрснице улице Ботошки друм и Иве Лоле Рибара, до раскрснице државног пута II А реда бр. 130 за Томашевац, са друмским мостом преко реке Тамиш, у дужини од 1,6 км. 
 
 
 
Конкретно, у питању је исправка планске документације, неопходна да би се реализовала инвестиција изградње новог друмског моста преко Тамиша код Орловата, чији је почетак најављен за пролеће наредне године, као и планирала градња новог железничког моста, инвестиције коју ће реализовати предузеће “Инфраструктуре железнице Србије”. Исправка је била неопходна, јер је, након усвајања Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације дела обилазнице око Орловата, на републичком нивоу одлучено да се, уместо реконструкције постојећег, приступи изградњи и новог железничког моста.
 
Говорећи о тој одлуци, заменик градоначелника Саша Сантовац прво се захвалио одборницима који су се, у кратком временском року, одазвали позиву и присуствовали седници. 
“То показује нашу одговорност и жељу да се што пре крене у решавање проблема које имамо на нашој територији, а један од озбиљних проблема је мост на Тамишу, између Орловата и Томашевца. Он није у употреби за друмски саобраћај, тако је рекла струка, и због немогућности адекватне реконструкције моста, потребна је изградња новог”, рекао је Сантовац и додао да је припрема за изградњу новог друмског моста, са пратећим саобраћајницама, увелико у току. Завршена је израда пројекта, чији је наручилац ЈП “Путеви Србије” и чека се врло брзо одлука покрајинске Ревизионе комисије, након чега следи издавање грађевинске дозволе и расписивање јавног позива за избор извођача радова. 
 
 
 
Овим се Република Србија, преко ресорног Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Јавног предузећа “Путеви Србије”, укључила у решавање овог горућег инфраструктурног проблема за житеље неколико насељених места којима гравитира око 20 хиљада становника, а посебно Томашевца, јединог насељеног места на територији Зрењанина које се налази на левој обали Тамиша.     
 
Сантовац је нагласио да се данашња одлука тиче, пре свега, изградње новог железничког моста.
“Припремљена је документација, “Железнице Србије” желе да изграде нов мост и одржавањем ове седнице, исправком техничке грешке у вези са неколико катастарских парцела на будућој траси железнице, ствара се могућност за добијање локацијских услова и предузимање осталих радњи за изградњу железничког моста. Озбиљно се приступило и разматрањима о самом железничком транспорту између Београда, Зрењанина, до Суботице и на том се пројекту интензивно ради, о чему ће још бити речи у јавности”, казао је Сантовац. 
 
 
 
Скупштина је на данашњој седници усвојила Предлог Одлуке о измени Одлуке о разрешењу и именовању председника, чланова, секретара и њихових заменика Градске изборне комисије града Зрењанина у сталном саставу. На основу ове одлуке, нови чланови ГИК су Персида Живанов, дипл. правник (на предлог одборничке групе “Александар Вучић - за нашу децу”) и Дамир Петровић, предузетник (на предлог одборничке групе “Демократска странка Србије) , који су изабрани уместо Горана Миливојевића и Среда Пајића
 
Такође, у оквиру дневног реда данашње седнице, Скупштина града усвојила је Предлог Закључка о доношењу Плана заштите и спасавања за територију града Зрењанина. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7263/SKUPSTINA_GRADA_10_11_2023_0.jpg