Градоначелник у посети храму Ваведења Пресвете Богородице: у сусрет два значајна јубилеја реализоваће се бројне активности, град ће их подржати

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура данас је посетио храм Ваведења Пресвете Богородице у Зрењанину, где је упознат с предвиђеним активностима и радовима у храму, поводом два предстојећа значајна јубилеја и годишњице. С градоначелником су у посети били и заменик председника Скупштине града Оливер Митровић и председник Савета МЗ Граднулица Синиша Вукић, а угостио их је старешина храма, протојереј др Нинослав Качарић.
 
 
 
 
Данашња Граднуличка црква - храм Ваведења Пресвете Богородице - изграђена је 1777. године, на месту некадашњег манастира, метоха манастира Хиландар. Предстоји, дакле, јубилеј 250 година од изградње, 2027. године, а наредне, 2025. године, храм ће обележити 60 година од канонизације Преподобног Рафаила Банатског, уз Светог Теодора Вршачког једног од два светитеља Српске православне цркве са простора Баната.
 
Преподобни Рафаило Банатски, Србин из Бечкерека, дуги низ година био је хиландарски монах, а пред крај живота се вратио у родно место да проповеда јеванђеље, теши народ, чита молитве и исцељује болеснике. 
 
 
 
 
Старешина храма, др Качарић, који се на тој дужности налази од фебруара ове године, најавио је градоначелнику реализацију пројекта израде и позлате новог крста на торњу, електрификације торањског сата, обнову фасаде храма и изградњу палионице свећа са продавницом, изградњу приступног пута и капије за улаз возила за ванредне потребе, као и издавање пригодне монографије посвећене Светом Рафаилу и храму. 
 
Градоначелник је данас посетио не само храм, већ и њему припадајуће просторе - капелу Светог Рафаила, порту са старим гробовима који су недавно санирани, парохијски дом, као и радове на обнови тршчане покривке за остатке стабла бреста старог више од пет векова, из ког је, по предању, текла лековита вода којом су људи лечили овде епидемијски раширен трахом и друга очна обољења. Брест је страдао у пожару седамдесетих година прошлог века и остао посечених грана да сведочи о прохујалим вековима и богатој историји града на Бегеју. Тршчана покривка данас се обнавља уз радно ангажовање и акцију чланова удружења пензионера са територије Месне заједнице “Граднулица”.
 
 
 
 
Градоначелник се захвалио старешини храма, др Качарићу, на гостопримству и наговестио помоћ и сарадњу локалне самоуправе у припреми два јубилеја храма. Истакао је да Град Зрењанин, у оквиру годишњег конкурса за финансирање пројеката верских заједница, редовно издваја одређена средства, између осталих, и за овај храм. Додао је и да храм Ваведења Пресвете Богородице, осим што је важан верски објекат, представља споменик културе од великог значаја и истакнути је представник градске градитељске баштине, те му се мора поклањати дужња пажња. Град Зрењанин је, у складу с тим, отворен за сарадњу и подржаће активности које су планиране у наредном периоду. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7544/POSETA_GRADNULICKOJ_CRKVI_0.jpg