Коначна цифра стигла до рекордних 15 - на Олимпијским играма у Паризу биће највише Зрењанинаца на свим играма до сада

Рвач Михаил Каџаја и рвачки судија Никола Торбица још два су члана олимпијске експедиције Србије у Паризу из Зрењанина, чиме је број учесника XXXIII Летњих олимпијских игара из нашег града достигао рекордну цифру 15 - 11 спортиста и четворо спортских стручњака и судија. У Паризу ће тако бити највише Зрењанинаца на свим играма до сада, након што их је 2008. године у Пекингу учествовало четрнаесторо.
 
  
 
Каџаја, члан зрењанинског “Пролетера” уврштен је јуче међу учеснике ОИ након повреде конкурента из Чешке Омарова и наступиће у категорији до 97 килограма грчко-римским стилом. У нашој рвачкој репрезентацији биће тако тројица чланова “Пролетера” - још и Мате Немеш и Георги Тибилов, уз тренера репрезентације Војислава Трајковића и физиотерапеута Владимира Милошева. Правду на струњачи делиће Торбица, који је такође уврштен међу учеснике непосредно пред почетак игара.
 
Тим Србије броји 113 спортиста, а међу њима и 11 оних који су рођени у Зрењанину или су чланови неког од спортских клубова из нашег града. Заставу Србије на синоћњем отварању Олимпијских игара носила је одбојкашица Маја Огњеновић, уз коју ће у тиму бити и Александра Узелац. Маји су ово пете олимпијске игре, исто као и нашој рекордерки у скоку удаљ Ивани Шпановић
 
Међу дамама су и рођена Зрењанинка Јована Арсић, веслачица у скифу, и џудисткиња Милица Николић, чланица ОЏК “Пролетер”. 
 
Дејан Давидовац у саставу је кошаркашког тима Србије, док пливачи Никола Аћин и Јустин Цветков чине половину пливачке штафете Србије, актуелног европског шампиона на 4х100 метара слободним стилом. Аћин је уједно и једини члан наше експедиције који је у Зрењанину и рођен и члан је зрењанинског клуба, Пливачког клуба “Пролетер”. Седамнаестогодишњи Цветков најмлађи је члан Олимпијског тима Србије.
 
Уз поменуте Трајковића, Милошева и Торбицу, зрењанински спорт ће у Паризу представљати још један стручњак - Милан Пиперски, у својству селектора мушке боксерске репрезентације наше земље.
 
Још један куриозитет - пратећи синоћ церемонију отварања игара и дефиле спортиста на реци Сени, лако се дало закључити да је у Паризу више спортиста из Зрењанина него што бројне државе, неке чак и значајно веће од Србије, имају спортиста - укупно. Када свему овом додамо и да је прослављени одбојкаш Никола Грбић селектор олимпијске репрезентације Пољске, онда је слика о спортистима из нашег града на највећој светској смотри потпуна и још једном, по ко зна који пут, потврђује да је Зрењанин феномен у ширим спортским размерама.
 
Спортски Зрењанине, срећно у Паризу!

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7563/Kadzaja_0.jpg