Пријем за академика Милована Пецеља и промоција књижевног издања “Херцеговина земља песника” у зрењанинској Градској кући

Председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић јуче је уприличио пријем за академика Милована Р. Пецеља, а потом је у Барокној сали Градске куће промовисана његова књига “Херцеговина земља песника”. Јањић је угостио и остале учеснике и организаторе књижевне вечери, међу којима су били и академик проф. др Јован Делић, проф. др Вељко Брборић и проф. др Војо Ковачевић, који су на промоцији говорили о делу Милована Пецеља
 
 
 
 
“Херцеговина земља песника” обимно је дело од скоро 300 страница у ком аутор износи својa запажања и успомене на познате песнике, књижевнике и научнике. Представља импресију о Херцеговини и Херцеговцима, обојену представама и антологијским запажањима о кршовитој Херцеговини и карактерним цртама Херцеговаца, коју су у тренуцима надахнућа исписала значајна имена српске науке и културе.
“Књига је добила, на неки начин, димензију која “отима од заборава” те неке наше класике, који су били живи док сам почињао рад на њој, класици су они били још за живота, али су нас напустили у међувремену. Дружење с њима је најлепша успомена, уверио сам се у снагу тих песника, све је код њих било савршено. Одлазе пријатељи, то је болно, али сећања су врло важна, јер човек не умире кад му клоне болна душа и срце престане да куца, умире онда када га заборави потомство и кад престану приче које говоре о његовом делу”, изнео је професор Пецељ своје утиске о дружењу с херцеговачким песницима и уметницима и жељи да то преточи у писано дело.  
 
 
 
Књига је обогаћена и са 150 фотографија. Пецељ је прикупио цитате знаменитих српских стваралаца који су бираним речима говорили о Херцеговини и Херцеговцима, међу којима су: Јован Цвијић, Иво Андрић, Милош Црњански, Васко Попа, Рајко П. Ного, Радослав Братић, Јевто Дедијер и епископ Николај Велимировић. Најобимнији део књиге чини поглавље “Записи о пријатељима“, у ком Пецељ пише о Рајку Петрову Ногу, Мому Капору, Радославу Братићу, Гојку Ђогу, Ђорђу Сладоју и Јевту Дедијеру. Треће поглавље насловљено је са “Јевто Дедијер и Херцеговина” и четврто “Да се не заборави”.
 
Организатори догађаја били су Културни центар Зрењанина и Град Зрењанин. Модератор је био Ђорђо Прстојевић, уредник трибинског програма Културног центра. На почетку промоције, учеснике и госте поздравио је протојереј др Нинослав Качарић, који је отпевао тропар посвећен Светим апостолима Петру и Павлу, које данас слави Српска православна црква.
 
 
 
 
Милован Р. Пецељ (Гајдобра,1949) српски је универзитетски професор, научник и политичар. професор Београдског универзитета, бивши декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву и министар просвете и културе у влади Републике Српске. Аутор је великог броја научних, стручних и научно-популарних радова, као и 21 књиге, од којих су најпознатије Херцеговачке Рудине – поља у кршу, Дабарско поље - физичкогеографски проблеми, Пећина Орловача – монографија, Климатске промјене и ефекат стаклене баште, Јевто Дедијер – живот и дело, Геоекологија. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7549/HERCEGOVINA_ZEMLJA_PESNIKA_0.jpg