Друга седница Скупштине града: пет нових одборника, урбанистички планови, успоставља се систем енергетског менаџмента града, анекси три уговора о ЈПП

Скупштина
Друга седница Скупштине града у новом сазиву одржана је данас, а почела је потврђивањем мандата петоро нових одборника, који су на то место изабрани уместо на прошлој седници изабраних функционера локалне самоуправе Сима Салапуре, Саше Сантовца и Јожефа Стојка и две одборнице које су поднеле оставке. Нови одборници су Зоран Шемић и Давор Радосављевић (са изборне листе “Александар Вучић - Зрењанин сутра”), Диана Фламан и Ервин Бакош (са изборне листе “Савез војвођанских Мађара - др Балинт Пастор”), као и Љубомир Ердељан, изабран са изборне листе “И вода и слобода - НАДА - Уједињена опозиција Зрењанина”. У изговарању текста свечане обавезе придружио им се и Зоран Сандић, који није присуствовао конститутивној седници, одржаној 12. јула. Конституисане су и одборничке групе које ће убудуће учествовати у раду Скупштине. 
 
 
 
 
Дневни ред седнице је, са неколико допуна у току седнице, обухватио 59 тачака, а Скупштином је председавао Чедомир Јањић. Тематски, могао се поделити на неколико целина. Усвојено је седам одлука о изменама одлука о постојећим или доношењу нових планских докумената, који се тичу урбанистичких планова или уређења основа града Зрењанина и насељених места Лазарево, Ботош, Орловат и Стајићево. Неколико тачака тицало се измена или допуна статута јавних установа или измена појединих одлука у комуналној области. 
 
 
 
 
Дискусију у којој су учествовали и представници владајуће већине и опозиције изазвали су предлози Одлуке о завршном рачуну буџета града Зрењанина за 2023. годину - консолидовани завршни рачун, Одлуке о успостављању система енергетског менаџмента града и Решења о давању сагласности предузећу “НС ВИД МЕДИА” на употребу имена града Зрењанина. Одлуком о успостављању система енергетског менаџмента града наводи се да циљ система енергетског менаџмента града Зрењанина јесте усклађивање локалне енергетске политике са националним планским и стратешким циљевим и приоритетима у остваривању смањења потрошње енергије, односно трошкова енергије који се подмирују из градског буџета, уз достизање и одржавање одговарајућег квалитета комфора у јавним зградама, употребе обновљивих извора енергије, уз максимално коришћење ресурса са сопствене територије, стварања услова да различитом броју корисника сектора јавних зграда буду доступни и приступачни различити енергенти, као и смањење негативног утицаја на животну средину, како услед коришћења енергије тако и услед осталих делатности. 
 
 
 
 
Предузећу “НС ВИД МЕДИА” дата је сагласност на употребу имена града Зрењанина у скраћеном идентификационом знаку и одзиву-називу радио станице, након што је на конкурсу добио дозволу за пружање медијске радијске услуге за зону покривања на територији средњег Баната и општина Жабаљ и Тител.
 
Након усвајања извештаја о извршењу Одлуке о буџету града Зрењанина за првих шест месеци ове године, Скупштина је разматрала извештаје о раду или пословању за 2023. годину Локалног омбудсмана, јавних предузећа и установа на буџетском финансирању. 
 
 
 
 
Крај седнице обележило је одлучивање о давању сагласности на коначан текст или нацрт анекса три уговора о јавно-приватном партнерству која су у овом тренутку у различитим фазама реализације у нашем граду. Након краће расправе, већином гласова усвојени су предлози одлука о давању сагласности на коначан текст Анекса бр. 2. јавног уговора Поступак избора приватног партнера за реализацију Пројекта јавно – приватног партнерства без елемената концесије за реализацију пројекта финансирања, изградње и одржавања локалне путне инфраструктуре на територији града Зрењанина, о давању сагласности на коначни нацрт Анекса бр. 3. Јавног Уговора о јавно-приватном партнерству за реализацију пројекта јавно-приватног партнерства за финансирање и извођење радова на потпуној санацији-ремедијацији и затварању постојеће градске депоније-сметлишта на територији града Зрењанина и изградњу санитарне касете, са јавним плаћањем и Одлуке о усвајању нацрта Анекса 1 Уговора о реализацији пројекта пречишћавања воде за пиће у Зрењанину. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7570/SKUPSTINA_GRADA_02_08_2024_0.jpg