Традиционална манифестација “Европско село” одржана у Зрењанину, уз учешће 28 основних школа са територије града и представника чланица Европске уније

“Европско село”, традиционална манифестација која промовише различитости европских народа, њихову културно-историјску шароликост, традицију и знаменитости, одржана је ове године 11. пут. Манифестација покренута од стране ОШ “Младост” из Томашевца први пут је одржана 2012. године (два пута није одржана због пандемије - 2020, 2021), јединствена је у Србији и као таква увршена међу манифестације од значаја за Град Зрењанин. 
 
 
 
 
Због лоших временских услова, манифестација је данас одржана у спортској хали “Звонимир Звонко Вујин”, уз учешће 28 основних школа са територије Града Зрењанина које су представиле државе чланице ЕУ, док је ОШ “Младост” Томашевац представила саму Европску унију. Манифестацији су присуствовали и гости, представници амбасада чланица Европске уније, Делегације ЕУ у Србији, Министарства за европске интеграције, Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, као и фонда “Европски послови” АП Војводине. 
 
Пре одржавања манифестације, за госте је уприличен пријем у Градској кући. Поздравили су их заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћнице градоначелника Снежана Вучуревић и Марија Дамјановић и чланови Градског већа Саша Кандић и Славиша Влачић.  
 
 
 
“Европско село”, промовишући различитост народа и култура земаља чланица ЕУ,  доприноси да ученици основних школа боље упознају те земље и њихове специфичности. Такође, унапређује сарадњу основних школа из Зрењанина са појединим школама у земљама чланицама ЕУ. Ранијих година било је и примера организованих посета школа амбасадама земаља које су те школе представљале на манифестацији у нашем граду. 
 
Осим представљања држава на штандовима у простору хале, одржан је и пригодан културно-уметнички програм, у оквиру ког су се представили ученици из 11 основних школа.
 
 
 
 
 
 
Манифестацију је отворио заменик градоначелника Саша Сантовац, истакавши да школе са територије Зрењанина кроз “Европско село” имају прилику да уче о државама чланицама Европске уније, да се упознају с њиховим специфичностима, а да је оно што карактерише манифестацију да сваки пут једна школа представља другу државу. 
- Колики је значај ове манифестације говоре и чињенице да су и неки други градови у нашој земљи почели да је организују. Али, зашто је Зрењанин био први у томе? Из простог разлога што на нашој територији живе припадници преко 20 националних заједница и Зрењанин јесте једна врста “Европе у малом”. У граду Зрењанину у службеној употреби су четири језика, али оно што је много важније је да тих више од 20 народа и нација живе у заједништву, у слози, с циљем да развијају средину у којој живе и то јесте Европска унија, то јесу њене вредности и на то можемо бити поносни - поручио је Сантовац. 
 
 
 
 
 
Зрењанин је данас посетио и новопостављени амбасадор Чешке Републике у Србији Јан Бонди. Обраћајући се на српском језику, он је упутио поздраве учесницима и истакао да представљају добар пример за друге, који се припремају за чланство у Европској унији.
- Моја земља вас подржава и радује се сарадњи са вама. Драго ми је што сам данас имао прилику да вас посетим и желим вам успех у раду - рекао је. 
 
 
 
 
Учеснике “Европског села”, поздравио је и руководилац сектора за културу и медије амбасаде Савезне Републике Немачке Павел Воронин
- Видимо да су европске вредности и европски пут овде “живи и здрави”. Посебно нам је драго да се то заједништво са Европском унијом не промовише само у области политике, трговине и привреде, већ и у области културе. Управо та чињеница да у овом граду живе припадници 20 националности, са четири званична језика је показатељ да је Зрењанину место у Европској унији, као и Србији. Немачка подржава Србију на овом путу и желим вам свима пуно успеха и све најбоље - казао је представник амбасаде Немачке у Србији. 
 
 
 
 
На отварању се обратила и Сена Марић, испред Делегације ЕУ у Србији, која је рекла да Зрењанинци могу бити поносни на овакву манифестацију. 
- Ми изузетно ценимо вашу иницијативу и чињеницу да је ова манифестација потекла баш од вас, грађана Зрењанина и ваших школа. Посебну захвалност исказала бих управо школи "Младост" из Томашевца, одакле је све ово потекло. Европска унија ће наставити да подржава развој града Зрењанина, и да захваљујући управо оваквим манифестацијама, јача сарадњу и са основним школама, учитељима, наставницима и ученицима који ће, по завршетку основне школе, имати више могућности да се остварују, кроз различите програме Европске уније. Упамтите, Европа је ваше село, а ви сте будућност Европе - поручила је Марић.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7631/EVROPSKO_SELO_2024_0.jpg