Zrenjanin posetio državni sekretar Marko Karadžić

Grad Zrenjanin danas je posetio državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Marko Karadžić. Poseta gospodina Karadžića realizovana je na poziv predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona, a prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su i zamenik zaštitnika građana Trajan Pankarićan i član Gradskog veća Grada Zrenjanina Tibor Vaš. 
 
                          
 
Nakon razgovora, Karadžić je rekao da je stanje ljudskih prava u Srbiji evidentno bolje nego devedesetih godina, ali da je to kategorija na kojoj stalno treba raditi, ulagati u nju i promovisati je.
- To jeste zadatak Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ali i pokrajinskih i lokalnih vlasti i predstavnika civilnog društva. Radimo na edukaciji, donošenju novih zakona, u čemu Ministarstvo sarađuje sa predstavnicima Nacionalnih saveta zajednica. U završnoj fazi je izrada Zakona o antidiskriminaciji i takođe se radi na edukaciji sudstva, pravosuđa, tužilaštva u oblasti primene međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, kako bi i sama zaštita u ovoj državi funkcionisala na bolji način – istakao je Karadžić. 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine rekao je da lokalna vlast ulaže napore na poštovanju i unapređenju ljudskih prava, ali da neki postavljeni standardi ne mogu da se ispoštuju jer država još uvek nema neophodne kapacitete. 
- Na višim je organima vlasti, a potom i u lokalu, da se dostigne visok stepen poštovanja ljudskih i manjinskih prava i samo tako ćemo biti u mogućnosti da se približimo nekim uobičajenim evropskim i svetskim tokovima. Postojanje dobrih zakona jeste pozitivno, ali se oni moraju i poštovati. Ne sme da bude prepreka bilo čije ime i prezime ili bilo čiji jezik. U Vojvodini je postojanje različitosti bogatstvo koje treba negovati i treba da budemo prezadovoljni što je to tako – rekao je Aleksandar Marton. 
 
      
 
Državni sekretar Marko Karadžić posetio je i Zrenjaninsku gimnaziju, gde je razgovarao s direktorom Milanom Radakovićem, a potom održao i Javni čas, na temu ljudskih prava i tolerancije. Času su prisustvovali predstavnici učenika iz svih razreda, a o njihovoj zainteresovanosti za predavanje govori činjenica da je jedan školski čas bio kratak za brojna pitanja i međusobni razgovor o svemu što su učenici ocenili kao diskriminaciju ili nepoštovanje ljudskih prava, ne samo u svom okruženju.