Ambasador Indonezije u Zrenjaninu

U poseti Gradu Zrenjaninu juče je boravio Njegova ekselencija ambasador Republike Indonezije u Srbiji Muhamed Abduh Dalimunte. Ambasador Dalimunte je u Kulturnom centru Zrenjanina otvorio ciklus indonežanskog filma, a primio ga je i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.
 
 
Tokom srdačnog razgovora ocenjeno je da Grad Zrenjanin, Vojvodina i Srbija, iako veoma udaljeni i po broju stanovnika nemerljivo manji od Indonezije, četvrte po broju stanovnika države u svetu i najmnogoljudnije muslimanske zemlje, imaju mogućnosti za određene vidove saradnje. Ambasador Dalimunte podsetio je na tradicionalnu saradnju koju su uspostavile njegova zemlja i nekadašnja Jugoslavija, a koju Indonezija i Srbija nastavljaju da neguju. On je pozvao naše studente da iskoriste mogućnosti za usavršavanje u Indoneziji i dobijanje određenih stipendija.
- Prikazivanjem savremenih indonežanskih filmova već smo započeli saradnju na polju kulture, a obezbedili smo specijalizacije za studente umetnosti, plesa, slikarstva i jezika. Postoji mogućnost i za ekonomsku saradnju, u oblasti trgovine i prehrambene industrije, jer je naša zemlja veliki potrošač hrane i već sada uvozimo tri miliona tona žita godišnje – istakao je ambasador Dalimunte.
 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton napravio je paralelu između Zrenjanina i Vojvodine i Indonezije, u kojima je zastupljena multikulturalnost i predstavnici više naroda žive u međusobnoj toleranciji. 
- Značajna je već sama činjenica da ambasador jedne velike zemlje, u kojoj živi više od 220 miliona stanovnika, posećuje Zrenjanin, što je još jedan dokaz otvorenosti ove sredine prema svetu. Dobro je i što Zrenjaninci imaju mogućnost da se upoznaju s bogatom kulturom Indonezije. Što se ekonomske saradnje tiče, naravno da udaljenost i veličine dve zemlje čine svoje, ali ta saradnja, bez obzira na sve, već postoji i može se unapređivati – rekao je Aleksandar Marton. 
 
Inače, Njegova ekselencija ambasador Dalimunte, juče je po drugi put boravio u našem gradu, nakon što je 18. decembra 2007. godine posetio OŠ "Žarko Zrenjanin" u kojoj je organizovan "Dan Indonezije". Sinoć je u Maloj sali Kulturnog centra prikazan film "Podeljena ljubav", snimljen 2006. godine, a isti film biće na repertoaru i večeras, od 20 časova.