"Sremčevi dani"

 

Sremčevi dani, poznata književna, kulturna i umetnička manifestacija u Elemiru, biće održani poslednjeg vikenda u junu i, umesto tri, ove godine će trajati dva dana, kako je zbog opšte ekonomske situacije odlučio Savet Mesne zajednice "Elemir". Manifestacija će se održati u petak, 26. i u subotu 27. juna, a u oba dana biće zanimljivih dešavanja koja će okupiti i brojne goste iz drugih mesta.
Elemirci se ozbiljno pripremaju za veliku književnu i kulturno umetničku manifestaciju koja je već prve godine postojanja na daleko pronela slavu Elemira. „Sremčevi dani“ nastavljaju tu banatsku tradiciju u prepoznatljivom seoskom miljeu. Tom ambijentu su nadgrađeni razni kulturno umetnički sadržaji koji uokvireni u dvodnevno trajanje manifestacije čine jedinstveni doživljaj i za učesnike i za posetioce. Prepoznavajući značaj svega tog, Mesna zajednica, je već duže vreme pored tekućih seoskih poslova, angažovana da „Sremčevi dani“ i ove godine prođu u još lepšem sjaju i sa puno učesnika i gostiju..
Glavni događaj biće svakako uručenje nagrade za književno i pesničko stvaralaštvo, susret pisaca i književno veče. Pripremaju se tematske izložbe - likovnog stvaralaštva, domaće narodne i umetničke radinosti, kao i etno nasleđa (za šta se Etno kuća „Sokaka“ uveliko priprema). I folklorci iz mesnog KUD-a imaće priliku da svoje visoke domete uvrste u programske sadržaje „Sremčevih dana“, gde će se koncertno predstaviti ne samo ljubiteljima folklora, što stalno prate njihov rad, već i eminentnim gostima. Biće takođe i pozorišnog programa, kao i priredbi za najmlađe i muzičkog programa za mlade.