Gojazno 58 odsto vojvođanske dece

Nekoliko vojvođanskih zdravstvenih centara i udruženja građana, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije, po treći put organizuje akciju borbe protiv gojaznosti kod dece od 12 do 18 godina. U realizaciji ovog projekta učestvuju Zdravstveni centar „Čigota“, domovi zdravlja u Zrenjaninu, Novom Bečeju i Adi, i udruženja „Kormilo“, „Duga“ i „Omladinski klub“, a njegov cilj je promovisanje zdravog života, sticanje pravilnih životnih navika i skidanje suvišnih kilograma kod dece i adolescenata. Program pomaže mladima da se na sistematski način reše gojaznosti, zdravstvenih rizika i estetskih problema, koji su posledica modernog načina života i loših navika, poput konzuimranja brze hrane, predugog sedenja pred kompjuterom ili televizorom, premalog kretanja i izbegavanja fizičkih aktivnosti.
 
Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj kući u Zrenjaninu, 35-oro dece iz Zrenjanina, Novog Bečeja i Ade biće upućeno na Zlatibor, u Zdravstveni centar „Čigota“, gde će im biti pružena lekarska pomoć kako bi se otarasili viška kilograma. Prva grupa tamo će otići 6. decembra, a druga 27. februara iduće godine.

 


- Prethodnih puta bio je mali odziv dece iz Vojvodine, premda podaci govore da je 58 odsto omladine u pokrajini gojazno ili pregojazno. Ovaj projekat je prilika da roditelji besplatno upute svoju decu u „Čigotu“, gde lečenje jednog deteta, u trajanju od tri nedelje, košta skoro hiljadu evra. Sada jedino treba da plate put – objasnila je Vesna Civrić, predsednica nevladine organizacije „Duga“ iz Ade.
 
 
Do sada se, po rečima Civrićeve, ova akcija pokazala uspešnom. Prvog puta u „Čigotu“ je otišlo 22 dece i njihova ukupna težina iznosila je 1.756 kilograma. Po povratku kući imali su 1.604 kilograma. Slično je bilo i drugog puta, kada je u centru boravilo šesnaestoro mališana koji su zajedno težili 1.378 kilograma, a „Čigotu“ su napustili lakši za osamdesetak kilograma.
 
- Terapija traje tri nedelje i desi se da za to vreme dete skine i do 14 kilograma. Međutim, vrati se u svoju okolinu i ponovo dobije staru kilažu. Zato će sada, posle tretmana u „Čigoti“, omladinci biti podvrgnuti jednogodišnjem monitornigu. Za to vreme vežbaće dva puta nedeljno, ići će u šetnju, hraniće se po posebnim receptima i njihova kilaža biće merena svakih mesec dana. Ujedno ćemo edukovati i njihove roditelje – precizirala je Civrićeva, dodajući da se često, kada je o ovoj temi reč, zaboravlja na diskriminaciju gojazne dece koju ona trpe od svojih vršnjaka i kada ih nazivaju svakakvim pogrdnim imenima.
 
Direktor zrenjaninskog Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ Borislav Đorđević napomenuo je juče da su lekari bili zatečeni podatkom da je od 17.000 dece u srednjobanstkom regionu, starosti između 7 i 18 godina, otprilike njih deset odsto gojazno ili pregojazno! To su, nažalost, kandidati za hronične bolesnike, primetio je Đorđević.