Preminuo patrijarh Pavle - trodnevna žalost u Srbiji

Povodom smrti Njegove svetosti, patrijarha srpskog gospodina Pavla, Vlada Srbije je proglasila trodnevnu žalost – 16, 17. i 18. novembra. U danima žalosti zastave na državnim i javnim ustanovama i preduzećima biće spuštene na pola koplja, a otkazuju se sve javne priredbe i zabavne manifestacije. 
 
 
Patrijarh srpski gospodin Pavle preminuo je juče u 10.45 časova, na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, gde se na lečenju nalazio od novembra 2007. godine. Kovčeg sa telom patrijarha prenet je u beogradsku Sabornu crkvu, gde su ga uneli sveštenici Srpske pravoslavne crkve i predsednik Republike Srbije Boris Tadić. Kolone građana slivaju se od ranih popodnevnih sati u Sabornu crkvu, radi odavanja poslednje počasti patrijarhu, a sa svih pravoslavnih hramova u Srbiji oglašavaju se zvona. Prema pravoslavnom običaju, kraj otvorenog odra patrijarha služi se neprekidna molitva, uključujujući i svenoćno bdenje. 
 
Prema sopstvenoj želji, patrijarh Pavle biće sahranjen u manastiru Rakovica, u četvrtak, 19. novembra. 
 
Povodom smrti patrijarha Pavla, telegram Svetom sinodu SPC i njenim vernicima uputili su i gradonačelnik Zrenjanina dr MIleta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov izrazio je duboko žaljenje povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla:
"U ime građana Zrenjanina, i u svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, čoveka koji je svoj život posvetio pravdi, ljudskosti i miru."
 
"Sa žaljenjem sam primio vest o upokojenju Njegove svetosti, patrijarha Pavla. Njegova reč bila je ispunjena mudrošću, tolerancijom, brigom za sve vernike i za ceo srpski narod. Njegovim odlaskom izgubili su i Srpska pravoslavna crkva i država Srbija, jer je patrijarh bio jedan od najumnijih ljudi sa ovih prostora. U ime Skupštine grada Zrenjanina i svoje lično ime upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća", kaže se u telegramu predsednika Skupštine grada Aleksandra Martona.