Goran Kaurić podneo ostavku na funkciju poslanika Skupštine AP Vojvodine

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina, predsednik Pokrajinskog odbora G17 plus i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Goran Kaurić prvi je poslanik koji je podneo ostavku na tu funkciju zbog mogućeg sukoba interesa. 
 
Kaurić je juče javno podneo ostavku na funkciju poslanika Skupštine Vojvodine i time, kao prvi u pokrajinskom parlamentu, razrešio dilemu o eventualnom sukobu interesa. 
"Od danas sam samo zamenik gradonačelnika Zrenjanina, pošto sam pismenu ostavku uputio predsedniku Skupštine Vojvodine. Radi se o mom ličnom činu, o proceni da sam potrebniji svom gradu kako bi on nastavio s daljim ubrzanim razvojem", rekao je Kaurić novinarima u pauzi sednice pokrajinskog parlamenta.
 
 
Prema njegovim rečima, svako treba da poštuje zakon i da izabere samo jednu funkciju, a da li će njegovu odluku slediti i drugi poslanici koji su u sličnoj situaciji, Kaurić nije želeo da prejudicira. 
 
Njegovo mesto u poslaničkoj klupi će zauzeti neko sa liste "Za evropsku Vojvodinu", pošto je izabran po proporcionalnom sistemu koji dozvoljava da sama stranka, bez naknadnih izbora, odredi drugog poslanika. 
 
Skupštinu Vojvodine čini 120 poslanika, od kojih je polovina izabrana po proporcionalnom (stranačkom), a druga polovina po većinskom sistemu, kada su građani birali pojedince po imenu, nezavisno od stranačke pripadnosti.  Problem, međutim, može nastati u slučaju ostavke poslanika izabranih po većinskom sistemu, koji su potpuni vlasnici svog mandata. To, praktično, znači da njihovim odlaskom moraju da se raspišu vanredni izbori u datoj opštini. Dve ili više funkcija ima 15 poslanika pokrajinskog parlamenta izabranih po većinskom sistemu. Svi pripadaju vladajućoj koaliciji, s tim da su 14 u grupi "Za evropsku Vojvodinu" s Demokratskom strankom na čelu, a jedan je iz Socijalističke partije Srbije. U tim opštinama, ako poslanici reše da ostanu prvi ljudi na lokalnom nivou, moraće da se raspišu novi izbori.