Saradnja Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine i Opšte bolnice Zrenjanin

U Zrenjaninu je danas ozvaničen početak saradnje Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine i Opšte bolnice Zrenjanin, a ta saradnja ima za cilj efikasniji tretman bolesnika iz Zrenjanina, obolelih od akutnog infarkta miokarda, po Evropskom modelu. 
Saradnju su ozvaničile direktorka Opšte bolnice Zrenjanin, dr Gordana Kozlovački, i direktorka Instituta za KVB Vojvodine prof. dr Nada Čemerlić Ađić.
Čemerlić Ađić je istakla da ovakva saradnja već postoji sa bolnicom u Vrbasu, a sada i sa Zrenjaninom, sa kojim postoji dobra putna veza i kvalitetni lekari.
- Mi smo se postepeno otvarali i pripremali za celu pokrajinu, napravili smo dežurstva gde naši intervenrtni kardiolozi dežuraju samo za akutni infarkt, uveli smo jednog dežurnog više kako bismo nesmetano radili - kazala je ona.

 


Pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Atila Čengeri, naveo je da je cilj da pacijenti sa akutnim infarktom miorkarda na celoj teritoriji Vojvodini budu zbrinuti po jedinstvenom protokolu.
Direktorka bolnice dr Gordana Kozlovački istakla je da će u projekat biti uključen i zrenjaninski Dom zdravlja koji će imati krucijalnu ulogu u prepoznavanju, zbrinjavanju i transportu do Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, istakao je da će ova saradnja doneti najveću korist bolesnicima iz tog grada sa akutnim infarktom miokarda.
Ukoliko se na vreme i u kratkom roku od prve pojave bola jave službi hitne pomoći u Zrenjaninu, oni  će ih odmah transportovati u Institut za KVB Vojvodine u Sremskoj Kamenici, gde će im biti urađena hitna koronarografija i stavljeni stentovi u akutno zapušenu arteriju.
Na taj način, bolesnici sa akutnim infarktom koji što brže, u prvim satima nakon nastanka infarkta budu transporovani u Institut za KVB Vojvodine, imaće veliku šansu za nastavak kvalitetnog života i očuvanje srčanog mišića. Posle stabilizovanja zdravstvenog stanja bolesnici će biti vraćeni u bolnicu u Zrenjaninu na dalji oporavak.