Nova donacija iz Austrije za sedam zrenjaninskih škola

Nastavljajući akciju doniranja školskog nameštaja i opreme za zrenjaninske škole, naš sugrađanin, dugo godina zaposlen u Austriji, Miroslav Kerčov, u saradnji sa lokalnom samoupravom u Zrenjaninu, juče je predstavio najnoviji kontigent dopremeljen iz mesta Velsa, u blizini Linca. Poznanstvo gospodina Kerčova sa gospodinom Valterom Hartlom, zaduženom u Ministarstvu Gornje Austrije za revitalizaciju školskih objekata, doprinelo je ostvarenju sada već dvogodišnje saradnje, tokom koje je obnovljen dotrajao školski nameštaj u više zrenjaninskih škola, a ovoga puta to će biti osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" i "Jovan Jovanović Zmaj" u Zrenjaninu, "Stevan Knićanin" u Knićaninu, "1. oktobar" u Botošu, "Dr Aleksandar Sabovljev" u Ečki, kao i srednje škole "Uroš Predić" i "Jovan Trajković". Osim oko 150 đačkih klupa i više od 300 stolica, dva šlepera su iz Austrije dopremila i nekoliko radnih kuhinja namenjenih praktičnoj obuci učenika u ugostiteljstvu, pekarstvu, mlekarstvu, kao i nekoliko desetina monitora za računare, ormara za učionice i sitnije opreme.
 
 
Ovom prilikom, osnovnu školu "Petar Petrović Njegoš" juče su posetili predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i predsednik skupštinskog odbora za preduzetništvo i koordinator čitave akcije, Vladimir Milošev. 
 
Predsednik Skupštine grada istakao je značaj saradnje s Austrijom, koji prevazilazi realizaciju samo ovog projekta, već otvara šire mogućnosti i za saradnju na planu privrede, kulture, sporta.
- Činjenica je da je nama potrebna pomoć u različitim oblastima, i dobro je što postoje pojedinci koji su spremni da se angažuju kako bi ta pomoć stigla. Lokalna samouprava je i sada, kao što će to činiti i ubuduće, podržala ovakvu akciju i delom i sama u njoj učestvovala. Pozivam i druge pojedince koji su u mogućnosti, da se uključe u neku sličnu akciju poput ove, zahvaljujući kojoj je u nekoliko škola na našoj teritoriji stigao lep božićni poklon – istakao je Aleksandar Marton. 
 
 
Direktor OŠ "Petar Petrović Njegoš", Miroslav Brnjoš, rekao je da će, zahvaljujući donaciji, biti obnovljene dve kompletne učionice. 
- Naša škola najveća je u regionu, ima 1250 učenika u 50 odeljenja, i nameštaj u njoj je dotrajao, delimično popravljan i repariran. Nameštaj koji je sad stigao je odličnog kvaliteta, a dobili smo i namenske stolove, kojima ćemo opremiti jednu informatičku učionicu – dodao je Brnjoš.