Gradonačelnik razgovarao sa direktorima škola

Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov, sa svojim saradnicima, održao je danas sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Zrenjanina na kojem je sumiran rad tokom prethodne i predstavljeni planovi za ovu godinu.
S obzirom na to da je usvojen budžet za 2011. godinu, sastanak je bio prilika da se postigne dogovor o načinu plaćanja zakonskih obaveza lokalne samouprave, kada su u pitanju osnovne i srednje škole. 

 


Prema rečima gradonačelnika, lokalna samouprava je u obavezi da plaća materijalne i putne troškove, stručna usavršavanja, investiciono ulaganje po školama...
- Zamolili smo ih za jedan vid saradnje, ukoliko dođe do neredovnog izmirenja obaveza, kao što je to bio slučaj u 2010. godini zbog situacije u budžetu, da imaju malo strpljenja, ali i da sami učestvuju tako što će konkurisati i kroz projekte pribaviti svojim školama značajna finansijska sredstva – rekao je gradonačelnik.
Kada je reč o obavezama lokalne samouprave prema osnovnim i srednjim školama, ispoštovano je 95 odsto od predviđenih sredstava koja su im bila namenjena.
Pored toga, načelnica finansija, Euđenija Besu predočila je sve troškove koje je lokalna samouprava imala u vezi obrazovanja i načine plaćanja.
Prema rečima gradonačelnika, jedan od najvećih problema bilo je plaćanje grejanja kada su u pitanju pojedine škole.

 


Na današnjem sastanku razgovaralo se i o velikom poslu koji očekuje lokalnu samoupravu, a to je donošenje akta o mreži osnovnih škola.
- Rok za donošenje tog akta je 2. novembar, s tim što ima značajnih novina, naime, Vlada Republike Srbije je utvrdila određene kriterijume po kojima će se donositi taj akt – rekla je Zorica Denda.
Tokom današnjeg razgovora utvrđene su smernice za saradnju tokom 2011. godine, a svi su mišljenja da je ovaj sastanak bio izuzetno konstruktivan.