Novi servisi za građane na ovom sajtu

Portal "E-uprava Republike Srbije" i Registar investitora u Gradu Zrenjaninu novi su elektronski servisi na sajtu Grada Zrenjanina namenjeni građanima. Portal "E-uprava Republike Srbije" objedinjuje sve vrste e-usluga prisutnih na sajtovima gradova i opština u Srbiji, kao i u organima državne uprave. Građani, zainteresovani za neku od raspoloživih usluga, ne moraju više da "lutaju" od sajta od sajta, tražeći gde su izvorno locirani obrasci i dokumenti, već da ih potraže na ovom sajtu, gde su i pregledno kategorisani, po početnom slovu i nadležnom organu.
 
U slučaju Grada Zrenjanina, nudi se mogućnost korišćenja osam servisa koji su do sada bili dostupni korisnicima na gradskom sajtu, a radi se o naručivanju izvoda iz matičnih knjiga i prijavljivanju pojedinim inspekcijskim službama. To su, inače, dokumenti iz gradske uprave, koji ne "zadiru" u nadležnost viših nivoa vlasti, gde je pribavljanje e-dokumentacije moguće samo putem sajta određenog sekretarijata ili ministarstva. Portal "E-uprava Republike Srbije" predstavlja, tako, jedan od prvih koraka u objedinjavanju nadležnosti, i neku vrstu "decentralizacije" u oblasti elektronske uprave.
 
Registar investitora nova je zakonska obaveza za lokalne samouprave u Srbiji, i one na svojim zvaničnim sajtovima moraju postaviti podatke o svim investitorima kojima je izdata građevinska dozvola od 11. septembra 2009. godine. Registar se vodi po azbučnom redu, kao jedinstvena evidencija, ali se posebno vodi za fizička i pravna lica, i njegova izrada, način vođenja i pristupa regulisani su posebnim pravilnikom, u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja. 
 
Registar investitora predstavlja javnu evidenciju svih raspoloživih podataka o fizičkom ili pravnom licu kao investitoru, ustanovljen radi zaštite interesa građana – potencijalnih kupaca i dosupan je na uvid, preko ovlašćenog lica za vođenje registra, u sedištu jedinice lokalne samouprave ili u elektronskom obliku, kom se pristupa putem banera, odnosno linka na početnoj strani ovog sajta.