10. Banatska avanatura u našem gradu

Deseta po redu Banatska avantura, u organizaciji kluba terenske vožnje Banat, odražana je proteklog vikenda na terenima oko Zrenjanina. 
Prema rečima Svetozara Velimirova, predsednika tog kluba, među učesnicima relija bilo je tridesetak posada, iz svih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva. 
Iz centra Zrenjanina su krenuli do Babatova kraj Elernira, kao startne tačke relija, a završen je drugi dan, na starom vašarištu, nadmetanjem u spretnosti i brzini.  
 
 
- Ovde su ljudi iz raznih krajeva Srbije, puni adrenalina i željni vožnje. Kod nas nema brdskih prepreka, ali ima blata, nepredviđenih kanala, vode i to našu manifestaciju čini drugačijom od ostalih – navodi Velimirov.
Učesnike je na glavnom gradskom trgu pozdravio i zamenik gradonačelnika, Goran Kaurić koji je istakao da je Grad potpomogao Banatsku avanturu budući da je reč o manifestaciji koja, između ostalog, ide u prilog i razvoju turizma u našem gradu 
- Oni će danas obići potiski deo gde će svojim terenskim vozilima prokrčiti banatsko blato. Siguran sam da će im biti teško s obzirom da će proći i delom gde se beloblatsko blato lepi kao lepak, ali će im, verujem, ova vožnja ostati u lepom sećanju – rekao je Kaurić istakavši zadovoljstvo što u avanturi učestvuje veliki broj ekipa.
 
 
 
Vlada Tanasković iz Valjeva, koji je vozio landrover, kaže da ga ravan teren unedogled pomalo i onespokojava.
- Za razliku od kraja iz kog dolazim, gde ima dosta brda, planina, potoka, ovde se vozi po ravnici, koja mi se sviđa, ali imam i strah od tolikog ravnog prostora. Uvek strepim da ću se izgubiti jer nema dovoljno orijentira, naročito kada je vidljivost manja. Kod nas je lako, samo voziš nizbrdo i pratiš prvu rečicu na koju naideš jer svaka te vodi dograda - objašnjava Vlada, koji je redovni učesnik zrenjaninskih avantura. 
Prema rečima učesnika, vožnja je protekla u idealnim uslovima za vozače i njihove terence. Tome je doprinela i kiša pa su učesnici imali priliku da osete kako je probijati se na četiri točka kroz banatsko blato, od izletišta Babatovo kod Elemira, do Belog Blata.