Potpisana Deklaracija o saradnji između regiona Hradec Kralove i Banata

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Goran Kaurić, u ime Grada Zrenjanina, potpisao je danas u Novom Sadu Deklaraciju o saradnji u oblasti javne uprave, privrede, prosvete, inovacija između regiona Hradec Kralove u Republici Češkoj i Banata. Glavni potpisnici ovog strateškog dokumenta su Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin i načelnik regiona Hradec Kralove, Lubomir Franc, a osim Grada Zrenjanina, dokument su potpisali i predsednici banatskih opština Žitište i Bela Crkva, Dragan Milenković i Željko Crnogorac, predstavnici Novosadskog i Univerziteta iz Hradec Kralove, prorektori Pavle Sekeruš i Antonjin Slabi, kao i direktorka  Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat iz Zrenjanina, Irena Živković. Svečanosti je prisustvovao i Josef Brož, zamenik ambasadora Češke Republike u Srbiji.  
 
     
 
Deklaracija omogućava da se, osim razmene iskustava u oblasti reforme javne uprave, potpisnici uključe i u međunarodne projekte predložene Evropskoj komisiji. U oblasti privrede to znači uspostavljanje direktnih kontakata i saradnje malih i srednjih preduzeća i privrednih institucija od regionalnog značaja, dok je saradnja u oblasti razvoja poljoprivrede u skladu sa agrarnom politikom EU. Što se prosvete tiče, očekuje se direktna saradnja škola u cilju razmene studijskih boravaka, stručne prakse, unapređenju znanja jezika, zajednička saradnja univerziteta. Deklaracija predviđa podršku inovativnom preduzetništvu u regionu u cilju kreiranja povoljnih uslova za razvoj ekonomije zasnovan na znanju, novim tehnologijama i inovacijama, što podrazumeva i saradnju preduzeća sa naučno-istraživačkim sektorom.
 
Nakon potpisivanja Deklaracije, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Goran Kaurić, istakao je da ona dva regiona iz dve prijateljske zemlje uvodi u dugoročnu saradnju, posebno kada su u pitanju oblasti poljoprivrede, unapređenja rada lokalne samouprave, prosvete, kao i socijalnih programa.
- Mi smo na pragu potpisivanja jednog projekta iz oblasti socijalne zaštite, gde ćemo aplicirati ka fondovima Evropske unije. To je dobar početak, ali ono čemu težimo i o čemu sam danas razgovarao s predstavnicima ove regije iz Češke, jeste predstavljanje prednosti Zrenjanina kao grada s izuzetno povoljnim uslovima za strana ulaganja. Investitori iz Češke, koji se sada nalaze u Vojvodini, posetiće i Zrenjanin – naglasio je Kaurić. 
 
              
 
Govoreći o značaju ovakvih sporazuma u prihvatanju i ustanovljavanju sistema vrednosti EU, pokrajinski sekretar Vasin je naglasio da se kroz saradnju regiona mogu očekivati prvi rezultati već za godinu dana kroz nove investicije, unapređenje rada naših lokalnih samouprava u pružanju konkretnih usluga građanima. 
- Siguran sam da će ovakvih sporazuma biti još,  jer svaki od njih predstavlja jednu kockicu više u građenju mozaika našeg puta u EU, rekao  je Vasin i dodao da ovakvi dokumenti predstavljaju osnov za dolazak stranih investitora i da su naše opštine dužne da im prezentuju sve mogućnosti i prednosti svojih sredina, od mogućnosti industrijskih zona, kvaliteta infrastrukture, geografskog položaja, do upoznavanja sa  podsticajima koje Srbija i Vojvodina pružaju stranim investitorima. Vasin je podsetio  da već ima uspešnih čeških investitora u Vojvodini, poput "Mitasa" u Rumi, koji zapošljava 500 radnika i ima plan širenja proizvodnje.
 
Gosti iz Češke istakli su tradicionalno prijateljstvo i saradnju između Češke i Srbije i snažnu  podršku koju njihova zemlja pruža Srbiji za ulazak u EU.  Načelnik regiona Hradec Kralove Lubomir Franc očekuje brzu primenu opštih odredbi sporazuma putem  konkretnih  ugovora  u navedenim oblastima, kao što su javna uprava, preduzetništvo, privredni razvoj, prosveta i inovacije.