Potpisani Ugovori za izgradnju stanova za socijalno stanovanje

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov potpisali su danas, u Gradskoj kući u Nišu, Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa u poslovima realizacije Zakona o potvrđivanju okvirnog ugovora o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije.
Ugovore su potpisali i predstavnici još šest gradova: Niš, Pančevo,Kikinda, Smederevo, Kraljevo i Piror. 
 
 
 
Ovi ugovori omogućiće izgradnju 789 stanova za socijalno stanovanje od ukupno 1.700 planiranih. Planirana je izgradnja 237 stanova za socijalno stanovanje u Nišu, 77 u Pančevu, 60 u Kikindi, po 100 stanova u Zrenjaninu i Kraljevu, 150 u Smederevu i 65 u Pirotu.
Gradonačelnik Mihajlov ukazuej da je program soccijalnog stanovanja u Zrenjaninu započet još 2010. godine kada je doneta Strategija stanovanja, a zatim je oformljena Stambena agencija i pristupilo se rešavanju problema.
- U Zrenjaninu će biti izgrađeno ukupno 100 stanova od kojih će 70 biti za prodaju pod neprofitnim uslovima a 30 za izdavanje u zakup. Ti stanovi biće izgrađeni na dve lokacije u gradu, u Pančevačkoj ulici i ulici Žarka Zrenjanina – naveo je Mihajlov.
 
 
 
 Izgradnja prvih stanova započela je danas u Nišu, koji je i prvi opredelio lokaciju i svoje učešće za realizaciju projekta. 
Ministar Dulić je rekao da će ovaj program omogućiti da država pokaže solidarnost i da delu stanovnika obezbedi krov nad glavom pod znatno povoljnijim uslovia od tržišnih.
 
 
 
- Danas smo potpisali ugovore sa sedam gradova, gradiće se 1.700 stanova. Cena će biti 499 evra po kvadratnom metru, jasno je da je reč o izuzetno povoljnim cenama, a socijalno ugrožene porodice plaćaće zakupe uz uslove koje propisuje Zakon o socijalnom stanovanju – rekao je Dulić. 
Direktorka Republičke agencije za stanovanje Maja Lakićević kaže da je ukupna vrednost projekta je 58 miliona evra, od toga 32 miliona obezbeđeno je iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope, dok je ostalo je učešće država i lokalnih samouprava.