Годишњица оснивања првог Штаба Народноослободилачких партизанских јединица Војводине

Поводом 23. јуна, обележавања 71. годишњице првог Штаба народноослободилачких партизанских јединица Војводине, Александар Мартон, председник Скупштине града дао је следећу изјаву:

 

- Обележавајући овај дан, један од оних који су у основи локалног карактера, али много значајнији, подсећамо још једном на улогу коју су наша земља и град имали у првим данима борбе против фашистичких снага. Једно од првих седишта Ослободилачке војске на Балкану основано је у нашем граду, што доказује ослободилачке трендове становништва, још 1941. године, када су фашистичке снаге једну за другом освојиле европске земље.

 

Локална управа Зрењанина ради на јачању свести грађана да се боре против фашизма, нацизма, клерофашизма и расизма сво време, јер су, нажалост, присутни и данас у многим областима. Идеје и идеологије због којих је човечанство страшно патило не смеју се никада поновити - истиче Александар Мартон.

 

Да подсетим на неке чињенице, на састанку Покрајинског комитета КПЈ за Војводину, одржаном 23. јуна 1941. на имању Жарка Туринског у предграђу бившег Петровграда, формиран је штаб Народноослободилачке војске Војводине, касније преименовано у Главни штаб Војводине Војводине. Чланови Штаба су били командант Данило Грујић, политички комесар Тоза Марковић и члан Жарко Турински.