O stambenoj politici i upravljanju stambenim agencijama

U multimedijalnoj sali danas je održan trening u okviru EXCHANGE 3 programa – projekat Jačanje kapaciteta za vođenje lokalne stambene politike i upravljanje novoformiranim stambenim agencijama“, a koji podržava Stalna konferencija gradova i opština i EU.
Događaju su prisustvovali, predstavnici Ministarstva građevine i urbanizma, a pored domaćina iz našeg grada i predstavnici Zaječara, Smederevske Palanke i Novog Sada.
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Darko Karan je tom prilikom ukazao na važnost teme - stanogradnja i socijalni stanovi i da će se na ovom skupu govoriti o tome na koji način bi socijalno odgovorno društvo trebalo da u narednom period izvrši stanogradnju.
-To je važno jer su podaci na nivou Srbije pa i na nivou našeg Grada poražavajući. Imamo uporedne podatke sa Novim Sadom i Zaječarom i vidimo da je Grad Zrenjanin u deficitu što se tiče stambenog fonda. Razlog tome je što odnos broja domaćinstava koji je negde oko 46.500 u odnosu na broj stanova koji iznosi 47.000. Iz toga se može videti da to dovodi da smo u deficitu i da očigledno moramo započeti novu kampanju u izgradnji stanova. Isto tako u sklopu ovih aktivnosti, komparativnim metodama sa Gradom Novim Sadom i Zaječarom pokušavamo da dođemo do onog nivoa da na siguran način u narednom period i uz pomoć države izgradimo stambene jedinice koje će biti implementirane kod građanstva. Mislim da je u protekli period bio loš period u kome je država subvencionisala određene kredite i time dizala cene stanova. Mi idemo drugim načinom i hoćemo da država ima učešće ali da obezbedimio nižu cenu gradnje kako bi građani po jeftinijim cenama dolazili do stambenog prostora – rekao ej Karan I naveo da je Zrenajnin na dobrom putu,ali da Niš i Kragujevac u tome prednjaće.
-Mislim da je Zrenjanin sledeća sredina gde će planiranih sto stanova tome doprineti – zaključio je Karan.