Ambasador Nemačke u Zrenjaninu - brojne mogućnosti za saradnju

Zrenjanin je danas posetio Njegova Ekselencija Hajnc Villhelm, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, a tim povodom gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i njegov zamenik, Čedomir Janjić, upriličili su prijem u Plavom salonu Gradske kuće.
 
  
 
Ambasador je upoznat s istorijom grada, tradicijom, ali i s potencijalima u oblasti privrede i kulture, utiscima s nedavno održanog sajma investicija u Minhenu, a tema o kojoj se tom prilikom razgovaralo bilo je i jučerašnje otvaranje novog pogona nemačke firme "Drekslmajer", kao i rad još nekoliko nemačkih kompanija koje posluju u Industrijskoj zoni u Zrenjaninu među kojima su "Geze" i "Baps Meler".
 
- Jučerašnji događaj, kome su prisustvovali predsednik Republike, kao i ministri, gradonačelnik i brojne zvanice, je izuzetno lep i značajan, kao i činjenica da je "Drekslmajer" drugi nemački poslodavac u Srbiji u odnosu na broj zaposlenih i da je u toj kompaniji sada zaposleno 2.300 ljudi. To su nove mogućnosti kako za "Drekslmajer", tako i za Zrenjanin – rekao je ambasador i dodao da, kada su u pitanju planovi, vođeni su razgovori o više mogućnosti.  
 
   
 
- Postoje brojne mogućnosti za saradnju na više polja, a jedna od ideja jeste pokretanje inicijative o bratimljenju Zrenjanina sa Vilsbiburgom, upravo mestom u kom se nalazi sedište "Drekslmajera" u Nemačkoj – naglasio je on.
 
Gradonačelnik Bošnjak je takođe istakao značaj jučerašnjeg događaja i kazao da je današnja poseta prilika za nastavak juče započetog dijaloga, u nadi da će nakon toga ambasadoru Vilhelmu Zrenjanin biti još bolje predstavljen.
 
 
- Ovakve posete jesu značajne za naš grad i prilika da, osim privrednih potencijala, ukažemo i na ostale  mogućnosti koje imamo, a, na moje zadovoljsstvo, istakli smo i 22 nacije koje žive na teritoriji našeg grada i jezike koji se ovde govore, kao i na dobru komunikaciju između svih kultura i konfesija i da u tom pravcu želimo i dalje da se razvijamo i sarađujemo sa Evropskom unijom – istakao je Bošnjak.   
 
   
 
Ambasador Savezne Republike Nemačke s pažnjom je u kabinetu gradonačelnika Zrenjanina razgledao mapu teritorije Grada Zrenjanina, omeđenu sa četiri reke i kanalskom mrežom Dunav-Tisa-Dunav, uz konstataciju da se učešćem Zrenjanina i Srbije u kompleksnom projektu Dunavske strategije takođe otvaraju mogućnosti za saradnju.